Linkovi

Formiran regionalni ministarski tim zbog krize u Agrokoru


Na sastanku u sredu u Beogradu, u kojem su učestvovali predstavnici vlada Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, formiran je ministarski tim koji će preduzimati zajedničke aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava Agrokora.

Ovaj koncern ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći deo dospeva za naplatu 2020. godine. Najveća privatna hrvatska kompanija ali i najveći proizvođač i prodavac hrane na Balkanu, suočen je sa pritiscima investitora i vlade u Zagrebu da reši probleme nastale zbog prezaduženosti. Agrokor je i najveći poslodavac sa oko 60.000 zaposlenih u Hrvatskoj i susednim zemljama.

Na sastanku su učestvovali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić , potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek.

Svaka od zemalja sprovodiće kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u četiri države, zaključeno je na sastanku.

Na sastanku je rečeno i da se očekuje da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna, kao i da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i van Hrvatske.

Svi učesnici sastanka izrazili su spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Hrvatske u cilju iznalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja celog Agrokor koncerna.

Agrokor svu dobit već troši samo na otplatu kamata. Ulogu lidera u traženju rešenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih poverilaca ovoga hrvatskog koncerna.

Premijer Vučić je na početku sastanka u Beogradu istakao da je Srbija, na osnovu mera koje je njegova Vlada donosila, obavila uvid u finansijske transakcije preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora u Srbiji.

"Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, to nećemo dopustiti da se preliva na štetu domaćih kompanija, ali to je jedino što je moguće," izjavio je Vučić.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, on je rekao da Vlada može da ide na određene privremene mere, pred Privrednim sudom.

"Što se tiče Merkatora S, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim Merkatorom, a ne direktan sa Agrokorom. To nam daje neku vrstu nezavisnosti sa Agrokorom, ali u krajnjoj liniji, u istoj smo situaciji," rekao je Vučić.

Ministar Ljajić je u izjavi za lokalne medije rekao da je važno sprečiti priliv sredstava iz našeg Merkatora u Hrvatsku ili neku drugu državu.

"Radi se o kriznoj situaciji, mi nemamo potrebe ni za kakvim radikalnim merama s obzirom na to da Merkator posluje stabilno, izmiruje potrebe sa manjim dobavljačima, sa velikim dobavljačima ima posebne ugovore. Dok je sve u granicama zakona, nemamo potrebe za nekim merama. Stabilizacija Agrokora i u Hrvatskoj imala bi uticaj na poslovanje Merkatora,"objasnio je Ljajić.

Uprava Agrokora na čelu sa Ivicom Todorićem podnela je ranije ovog meseca Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtev za aktiviranje Leks Agrokora.

Sabor Hrvatske po hitnom postupku izglasao je taj zakon koji omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

XS
SM
MD
LG