Linkovi

Amerika privlači strane studente


foreign students
foreign students

Američki Institut za međunarodno obrazovanje, navodi da se u akademskoj 2013/2014. za visoko obrazovanje u Americi prijavilo više od 886 hiljada stranih sudenata, što je za 8 odsto više nego godinu dana ranije.

U Americi danas ima dvostruko više stranih studenata nego pre samo deset godina i to pretežno zahvaljujući studentima iz Kine.

"U Americi se podstiču diskusije na predavanjima, traži se vaše mišljenje, upuštate se u diskusije sa drugim studentima, profesorima, nastavnicima i to je atmosfera koju sam želeo da iskusim" kaže Erik Šu student iz Kine, na Univerzitetu Kolumbija.

I dok priliv kineskih studenata nastavlja da raste, prošle akademske godine zabeležen je znatan rast studenata iz Kuvajta, Brazila, Saudijske Arabije pa čak i Irana.

Više od 4 odsto studenata u Americi su stranci. Prosvetni radnici kažu da je prisustvo stranih studenata u američkim obrazovnim ustanovama korisno i da oko 4 hiljade američkih koledža i Univerziteta ima dovoljno kapaciteta da primi još više.

Radžika Bandari je sa Instituta za međunarodno obrazovanje.

"Mi znamo da strani studenti značajno doprinose i predavanjima i na kampusima svojim globalnim gledanjem na stvari i svojim američkim kolegama, koje možda nikada neće imati priliku da studiraju u inostranstvu, ponude i drugi, međunarodni ugao."

Školovanje stranih studenata takođe doprinosi američkoj ekonomiji kaže Evan Rajan, pomoćnik Državnog sekretara za obrazovanje.

"Ove godine je zarada od uplata za školovanje, stanovanje i druge potrebe, na lokalnom i nacionalnom nivou bila 27 milijardi dolara."

Američki Državni Sekreterijat i Sekreterijat za obrazovanje takođe podstiču studiranje Amerikanaca u inostranstvu.

"Mi verujemo da studiranje u inostranstvu može da poveća američku konkurentnost omogućavanjem američkim studentima da nauče strani jezik i da regionalno i globalno gledaju na stvari što je neophodno za uspeh u 21. veku."

Oko 290 hiljada američkih studenata je akademske 2012/13. otišlo na studije u inostranstvo. Evropa, posebno Britanija je i dalje najpopularnija destinacija za mlade Amerikance, ali najnoviji izveštaj pokazuju da se sve više američkih studenata opredeljuje za sticanje visokog obrazovanja u zemljama Južne Amerike ili u Kini.

Kristin Faruđa je sa Instituta za međunarodno obrazovanje kaže:

"Kina je došla na peto mesto po broju američkih studenata, kojih u toj zemlji sada ima više od 14 hiljada."

I dok američke škole nastavljaju da privlače mlade iz celog sveta, programi razmene studenata su u porastu i u drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG