Linkovi

Folna kiselina smanjuje rizik od autizma


Lekari naglašavaju da je izuzetno važno uzimati folnu kiselinu od samog početka trudnoće, pa i pre začeća.
Lekari naglašavaju da je izuzetno važno uzimati folnu kiselinu od samog početka trudnoće, pa i pre začeća.

Lekari preporučuju trudnicama da uzimaju "folnu kiselinu" jer smanjuje opasnost radjanja dece sa teški poremećajima. Nova studija pokazuje da ona takodje smanjuje rizik od autizma.

Ženama koje planiraju da zatrudne lekari često preporučuju uzimanje vitamina B9, poznatog i kao “folna kiselina”, jer se pokazalo da taj prirodni sastojak ishrane smanjuje opasnost od rađanja dece sa teškim poremećajima. Privatna američka grupa koja se zalaže za bolju zdravstveni zaštitu majki i dece, Marč of dajms, ide i korak dalje pa preporučuje da žene sve do menopauze uzimaju taj vitamin, bez obzira na to da li planiraju trudnoću ili ne. Rezultati jedne nove studije pokazuju da vitamin B9 takođ smanjuje rizik od moždanog poremećaja poznatog kao autizam.

Zeleno lisnato povrće, voće i koštunjavo voće prirodno sadrže folnu kiselinu koja podstiče rast novih ćelija u organizmu. Većina vitaminskih pilula koje se uzimaju tokom trudnoće imaju taj sastojak jer on doprinosi normalnom formiranju nervnog tubusa od kojeg se kasnije razvija centralni nervni sistem, kaže doktor Pol Suren, iz norveškog Instituta za javno zdravlje.

“Nervna cev je začetak mozga u fetusu koja se vrlo rano zatvara, ali kada se ne formira pravilno nastaju defekti nervnog sistema”, kaže doktor Suren.

Ti defekti obuhvataju poremećaj kičmene moždine poznat kao spina bifida i defekte u mozgu. Pošto uzimanje vitamina B9 uoči i za vreme trudnoće sprečava te defekte, doktor Suren i njegove kolege pokušali su da utvrde da li on sprečava i autizam. Od nekoliko hiljada trudnica tražili su da beleže sve dodatke ishrani koje uzimaju. Po rođenju dece uporedili su to sa slučajevima autizma.

“Analizirali smo podatke iz ranog perioda trudnoće upoređujući majke koje su uzimale folnu kiselinu sa onima koje nisu”, kaže Suren.

Ustanovljeno je da je kod majki koje su od početka trudnoće uzimale taj dodatak rizik od rađanja dece sa autizmom smanjen za 40 odsto. Ali kod onih koje su počele da ga uzimaju sredinom trudnoće rizik nije bio smanjen, kaže jedan od autora studije, doktor Ezra Suser, sa Univerziteta Kolumbija.

“Postoji osetljivi period u kome folna kiselina mora da se uzima da bi se smanjio rizik od autizma. Taj period počinje uoči trudnoće i završava se približno dva meseca posle porođaja”, kaže doktor Suser
.
Anketa koju je sprovela grupa Marč of dajms otkrila je da manje od 30 odsto Amerikanki zna da folna kiselina smanjuje rizik od urođenih poremećaja.

Saradnik pomenute grupe, doktor Ed Mekejb, kaže da to ukazuje na dva problema.

“Mnoge trudnoće su neplanirane pa žene ne razmišljaju o budućoj trudnoći, niti o tome da treba da uzimaju folnu kiselinu. Takođe, mnoge od njih ne znaju koliko je važno uzimati taj sastojak od početka trudnoće”, kaže doktor Mekejb.

Grupa Marč of dajms nada se da će ovo novo istraživanje podići svest javnosti o kritičnoj ulozi koju folna kiselina, odnosno vitamin B9, igra u razvoju mozga njihove dece. Rezultati studije objavljeni su u Časopisu američkog medicinskog udruženja
XS
SM
MD
LG