Linkovi

Fokusirani ultrazvuk uništava tumor


Mašina za fokusirani ultrazvuk visokog kvaliteta nazvana HIFU, proizvedena u Kini, testirana je u Italiji.
Mašina za fokusirani ultrazvuk visokog kvaliteta nazvana HIFU, proizvedena u Kini, testirana je u Italiji.

Primena novog način za uništavanje određenih ćelija raka omogućava pacijentu da ode kući istog dana.

Hirurzi iz Kek medicinskog centra na univerzitetu Južne Karoline su prvi počeli da koriste tu proceduru na pacijentima tehnikom fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta ili HIFU-a i nove robotičke tehnologije.

62. godišnji Geri Fredkin, podvrgnut je hirurškom zahvatu pre nekoliko sati zbog kancerogenog tumora na bubregu. On je sportski tip i ne želi da uspori fizičke aktivnosti. Zahvaljujući naprednoj robotičkoj tehnologiji, on može da ide kući istog dana.

“Leto je skoro završeno. Moram da uhvatim još malo lepog vremena ove sezone.”

Fredkin učestvuje u kliničkoj eksperimentalnoj procedure nazvanoj Fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta za uništavanja tumora. Doktor Inderbir Gil kaže da proces počinje rezom širine jednog centimetra.

Robotičkim aparatom ulazi se u abdomen, pronađe tumor i uništi.

“Prvi put smo uspeli da, korišćenjem ultrazvučnog zraka visokog napona uradimo ablaciju bubrega, kao monoterapije, bez dodatnih tretmana. Brzina pravljenja reza i cele procedure, umanjuje gubitak krvi, manje su komplikacija,bubreg nastavlja da obavlja svoju funkciju, a istovremeno tumor je uništen i pacijent istog dana može da ide kući”, objašnjava doktor Gil.

Ranije, posle hiruške intervencije otklanjanja tumora na bubregu, pacijent bi morao da ostane u bolnici nekoliko dana.

“Zaustavili bismo dotok krvi u bubreg. Zatim bi morali da odstranimo tumor, sve zašijemo, vratimo dotok krvi u bubreg zašijemo bubreg i na kraju povratimo dotok krvi. To je dosadašnja procedura, koja vodi do gubitka krvi i obaveztnog ostanka u bolnici kako bi se pratio proces oporavka I sprečavanje eventualnih komplikacija. Pacijentima se preporučuje najmanje mesec dana mirovanja.”

Fokusiranim ultrazvukom visokog intenziteta, doktor Gil kaže da tumor nije odstranjen već da vremenom nestaje.

“To je ono što pažljivo proučavamo. Za koje vreme će nestati.”

Gil kaže da ima puno pacijenata kojima bi ova eksperimentalna intervencija mogla da pomogne. Njihovi tumori moraju da budu manji od četiri santimetra, što je oko 10 odsto svih tumora bubrega. On kaže da veruje da će u budućnosti, zahvati fokusiranim ultrazvukom visokog intenziteta biti opcija I za pacijente sa rakom prostate, jetre i pankreasa.

“Mislim da je uzbudljivo. Doktor Gil je uporan i srećan sam što mi je omogućeno da budem podvrgnut ovoj još uvek eksperimentalnoj intervenciji, umesto da prolazim kroz tradicionalnu hiruršku operaciju.”

Geri Fredkin planira da se za nekoliko dana vrati na posao i nastavi da uživa u sportu i svakodnevnim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG