Linkovi

Uspeh malih pivara u SAD


Erin Bajls iz pivare "Leteći pas"
Erin Bajls iz pivare "Leteći pas"

Postoji već dugo vrijeme i jedan od najstarijih pisanih recepata objašnjava kako se pravi… Pojedini kažu da je sam recept božji dar. Naravno, govorimo o pivu. Iako je u Sjedinjenim Državama nedavno pala prodaja za jedan odsto, takozvane mikro ili zanatske pivare su u istom periodui zabilježile rast od 12 odsto. Glas Amerike posjetio je jednu lokalnu pivaru, kako bi se upoznao sa modernim varijacijama drevnog procesa.

Teško je zamisliti život bez piva, naročito u pivari “Leteći pas” (Flying Dog). Ovdje se svakog minuta proizvodnje puni 250 flaša, kaže Erin Bajls, što je veoma dobar rezultat za pivaru koju je osnivač osmislio tokom planinarske ekspedicije 1983. godine.

“Bili su u Pakistanu, muslimanskoj zemlji, i morali si da potpišu pisane izjave da su hrišćani kako bi mogli da piju. I pili su. Takođe su naišli na interpretaciju engleskog ptičara, koju je napravio jedan pakistanski umjetnik. I leteći pas je postao simbol njihovo cijelog putovanja.”

To putovanje se nastavilo, zato što se proizvodi ove pivare mogu naći širom Sjedinjenih Država, kao i preko Atlantika, u više evropskih zemalja. I kao sva dobra putovanja, sve počinje sa malim koracima.

“U pivu imate četiri glavna sastojka, vodu, sladni ječam, kvasac i hmelj. Na početku se pomiješaju žitarice i voda i ogromna poluga od nerđajučeg čelika se vrti miješajući tečnost sa ječmom”.

Tokom ovog procesa žitarice se odvajaju od nove tečne mješavine pod nazivom pivska šira (wort)

Tečnost se zatim iscijedi sa dna ove posude i ostaju žitarice, odnosno slad. Lokalni farmer time hrani svoje krave. Vruća tečnost se zatim pretače u naš kotao za vrenje gdje počinjemo da dodajemo hmelj.”

Hmelj je biljka koja pivu daje gorki ukus i miris. Dodaje se tri puta za oko dva sata prije nego što je mješavina spremna za kvasac.

“Zatim se prebacuje u tankove za fermentaciju, koji su od nerđajućeg čelika.”

U ovim tankovima, koji su instalirani nekoliko dana uoči naše posjete, odvija se magični proces.

“Kvasac izaziva alkoholno vrenje tokom kojeg šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid.”

Kvalitet piva se zatim provjerava u laboratoriji, prije nego što se pošalje na flaširanje. Pojedine specijalne količine se flaširaju ručno, dok veći dio flaširaju mašine sa izuzetnom preciznošću.

“U ovom dijelu procesa, pivo je flaširano i etikete su nalijepljene. Zatim se pakuje i šalje potrošačima koji mogu u njemu da uživaju.”


Ukoliko ste međutim jedan od srećnika kojem se pružila prilika da posjeti ovu pivaru, možete da na licu mjesta isprobate neke od njenih ukusnih proizvoda.

XS
SM
MD
LG