Linkovi

Velike poplave u Mizuriju; najgore tek predstoji


Mizuri, 29. decembar 2015.
Mizuri, 29. decembar 2015.

U vansezonskim poplavama poginulo je najmanje 13 ljudi, a uništene su stotine domova u državi Mizuri na srednjem zapadu Sjedinjenih Država. Mizuri je inače u poslednjih nekoliko dana pogođen rekordnim padavinama, ali najgore se tek očekuje.

Stanovnici Vest Oltona u Mizuriju, severno od Sent Luisa, počeli su evakuaciju pre nego što je voda dostigla rekordne nivoe.

Reka Misisipi prešla je preko glavnog obalskog nasipa, koji kontroliše protok vode u toj oblasti.

Kiša je stala, međutim nadležni kažu da najgore poplave tek dolaze.

“Očekujemo još mnogo vode. Pokušavamo da budemo korak ispred. Mislimo da će u četvrtak uveče ili u petak ujutru doći do vrhunca, tako da imamo 36-48 sati da se spremimo”, rekao je Džej Nikson, guverner Mizurija.

Meteorolozi očekuju da Misisipi u petak dostigne vrhunac od 15 metara, što će biti nivo koji je poslednji put viđen 1993. godine. Reka Mizuri bi u subotu trebalo da dostigne najviši nivo od 14 i po metara, što će biti novi rekord.

Najmanje 19 federalnih nasipa u oblasti oko Sent Luisa mogli bi da budu poplavljeni, što bi takođe dovelo do izliva kanalizacije u vodovodni sistem u nekim oblastima.

Obalska straža Sjedinjenih Država blokirala je deo reke u blizini Sent Luisa kako bi zaštitila grad. Takođe je naređen konstantni nadzor nasipa. Građani su pozvani da pomognu da se napune džakovi sa peskom i da se postave duž obala reke.

Guverner Nikson proglasio je vanredno stanje i pozvao Nacionalnu gardu da pruži pomoć zbog, kako je nazvao “vrlo istorijskih i opasnih” poplava.

“Ogroman broj smrtnih slučajeva se dogodio – i ne mogu to dovoljno da istaknem – samo zato što su ljudi kolima ušli u vodu, pogotovo noću”, upozorava Nikson.

Zbog snažnih oluja takođe su otkazane hiljade letova, a putnici su zaglavljeni na aerodromima tokom praznične sezone, odnosno najprometnijeg perioda u godini.

XS
SM
MD
LG