Linkovi

Saša i Malija Obama odrastaju pred očima nacije


Predsednik Obama je posle osvojenog drugog predsedničkog mandata izašao na binu sa suprugom Mišel i ćerkama Sašom i Malijom.
Predsednik Obama je posle osvojenog drugog predsedničkog mandata izašao na binu sa suprugom Mišel i ćerkama Sašom i Malijom.

Posle reizbora predsednika Obame, njegove ćerke Saša i Malia sada će provesti važne tinejdžerske godine u Beloj kući.

Porodica Obama će još četiri godine nazivati Belu kuću svojim domom. Za predsednikove ćerke Sašu i Maliju, to znači da će provesti važne tinejdžerske godine pod njenim krovom.

Tokom izborne noći, one su ponovo privukle pažnu nacije.

„Saša i Malija, pred našim očima rastete u dve neverovatno pametne i lepe mlade žene, baš kao što je vaša mama“, pomenuo je svoje ćerke predsednik Obama u pobedničkom govoru.

Saša i Malia Obama sada su starije, ozbiljnije i primetno više nego pre četiri godine. Predsednikove ćerke tada su bile nagradjene za napornu kampanju – novim kučetom koji je sa njima došao u Belu kuću.

7-godišnja Saša i 10-godišnja Malia morale su da napuste svoj svet u Čikagu – i dobiju novu kuću, nove drugare i novu školu.

„Brinula sam kako će se taj život odraziti na njih. Da li ću uspeti da ih očuvam kao obične devojčice, da li ću moći da usadim u njih vrline koje smo mi sticali dok smo odrastali – skromnost, pristojnost, poštovanje prema drugima“,

Zbog toga je veći deo onoga što su Amerikanci mogli da vide od Saše i Malije bilo pažljivo kontrolisano od strane njihovih roditelja koji su se nadali da će im pružiti normalno detinjstvo...

„Oni veoma paze šta govore o devojčicama i daju sve od sebe da ih zaštite od publiciteta“, navodi Rejčel Smolkin, urednica za Belu kuću portala Politiko.

Zato smo mogli da vidimo tek deliće prizora iz njihovog života - kako njihov otac trenira Sašin košarkaški tim, kako gledaju zajedno američki fudbal, kako čitaju...

Njihovog prvog dana škole...

„Znao sam da je Maliji bilo strašno neprijatno kada sam je otpratio do učionice, ali sam ipak otišao – jer ona je tatina devojčica i ostaće tatina devojčica otprilike do svoje tridesete“, ispričao je predsednik Obama.

Malia sada ima 14 godina - tinejdžerka visoka skoro kao njena majka. 11-godišnja Saša takođe je primetno porasla od kada je svom tati uputila znak podrške na noć inauguracije.

„Ja ih gledam na isti način – i mislim – devojke, kako ste porasle, tako ste ozbiljne i tako mile, i postoji taj majčinski ponos, ali ujedno je uvek tu taj balans, ta potreba da ih zaštitim“, priča Mišel Obama.

Održavati taj balans biće sve teže kako devojčice rastu.

„Imaju život kao druge devojčice, imaju svoje drugarice, koje ponekad prespavaju kod nas, za njih je Bela kuća – dom“.

Međutim, na kraju drugog Obaminog mandata, Saša će imati 15, a Malia 18 godina – igranje sa drugaricama, zameniće prijave za koledž. Tada će već provesti više od polovine svog života u Vašingtonu.

„One su pametne, duhovite su, ali što je najvažnije – dobre su i nežne“ - tako ih je nedavno opisao Barak Obama.

Sada će u velikoj Beloj kući biti novih važnih dogadjaja kao što je učenje vožnje, jer je predsednik obećao Maliji da će naučiti da vozi.

Biće tu igranke, maturske večeri, pa čak i prvi sastanci...

„Treba da naglasim – one su često okružene muškarcima koji nose oružje“, nasmejao se predsednik SAD u intervjuu na TV mreži ABC.
XS
SM
MD
LG