Linkovi

Obama potpisao zakon o finansijskoj reformi


Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se uvodi najsveobuhvatnija reforma na polju regulative američkog finansijskog sektora od vremena „velike depresije“ 1930-ih.

Obama je zakon potpisao na ceremoniji kojoj je prisustvovalo oko 400 članova Kongresa, zvaničnika, poslovnih ljudi i običnih gradjana, a predsednik je poručio da je cilj zakona sprečavanje rizičnog ponašanja koje je, pre gotovo dve godine, dovelo do finansijske krize.

Jednim potezom predsednikovog penkala, finansijska regulativa postala je zakon. Obama kaže da taj novi zakon predstavlja pobedu potrošača:

Ove reforme predstavljaju najveću finansijsku zaštitu potrošača u istoriji naše zemlje.“

Medjutim, neki republikanci već pokušavaju da ponište taj zakon.

Po meni je zakon o finansijskoj reformi loše osmišljen, i mislim da će otežati američkim gradjanima, a posebno firmama, dobijanje kredita“, istakao je Džon Bejner, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu.

Predsednik Obama, medjutim, ukazuje na Amerikance koji se suočili sa velikim problemima u ova teška vremena, a koji bi bili zaštićeni da je postojala agencija za zaštitu potrošača, koja je uvedena novim zakonom. Neki od tih Amerikanaca prisustvovali su potpisivanju zakona.

Vlada je morala da se postara da gradjani ne budu obmanuti da kupuju opasne proizvode, koje u stvari ne razumeju“, objašnjava Džon Hilsenrat, ekonomski analitičar Vol Strit Žurnala.

Pored zaštite potrošača, finansijskom reformom uvode se najozbiljnija ograničenja rada velikih banaka od Velike depresije .Takodje se predvidja osnivanje novog saveta, koji bi imao moć da zatvori banke koje su do sada smatrane suviše važnim za ekonomiju da bi se dozvolila njihova propast. U slučaju da takve banke propadnu, troškove bi snosili bankari, a ne poreski obveznici.

Više neće biti spasavanja banaka, koja finansiraju poreski obveznici“, poručio je predsednik Obama.

Direktori većine velikih banaka pozvani su da prisustvuju današnjoj ceremoniji, ali se pozivu odazvao samo izvršni direktor Siti grupe.




XS
SM
MD
LG