Linkovi

Ekološka poruka filma "Vučji totem"


Francuski reditelj Žan-Žak Ano ekranizovao je kineski bestseler "Vučji totem."
Francuski reditelj Žan-Žak Ano ekranizovao je kineski bestseler "Vučji totem."

Skoro šezdeset godina pošto je "Vučji totem" napisan, reditelj Žan-Žak Ano, iako je njegov film "Sedam godina na Tibetu" bio zabranjen u Kini, dobio je poziv kineske vlade da snimi filmsku adaptaciju romana i prenese njegovu ekološku poruku.

Oskarovac Žan-Žak Ano je poznat po filmovima u kojima neki od glavnih junaka potiču iz životinjskog sveta. Osvojio je brojne nagrade za filmove „Medved“ i „Dva brata“ – dramu o dva tigrića u Kambodži, razdvojena po rodjenju. Arno je sada usmerio kameru na mongolskog vuka, u filmskoj adaptaciji romana Vučji totem.

1967. Mao Cetung pokrenuo je “kulturnu revoluciju” u Kini. Kineski studenti iz gradova dobili su zadatak da obrazuju ruralno stanovništvo. Šen Žen, student iz Pekinga, poslat je u daleke predele Unutrašnje Mongolije.

Nije ni sanjao da će se zaljubiti u mongolske pašnjake, stočare, i njihovog glavnog neprijatelja – mongolskog vuka, inteligentnog predatora – smrotnosnog za lokalnu stoku ali neophodnog za ekosistem. Reditelj Žan-Žak Ano je film zasnovao na kineskom bestseleru, autobiografskom romanu “Vučji totem”.

"U toj knjizi sam veoma voleo opis potrebe za balansom, priču o tome kako smo svi povezani.”

Skoro šezdeset godina pošto je knjiga napisana, Ano je dobio poziv kineske vlade da snimi filmsku adaptaciju romana i prenese njegovu ekološku poruku.

“Nikad nisam čuo da ljudi tako intenzivno brinu za očuvanje životne sredine. Govorili su mi – moramo da uradimo nešto, ili ćemo umreti.”

U središtu filmske priče je ljubav Šen Žena prema mladunčetu vuka, koga spasava sigurne smrti. Mladić izazove gnev seljana koji ne žele vuka u svojoj sredini, dok lokalne vlasti polako eliminišu čopore vukova u tom području jer žele da se bave gradnjom. Kao i knjiga, film Žan-Žak Anoa otkriva kako je uništenje vukova zapravo destruktivno za mongolske pašnjake.

“Ako nema vukova, to znači da ima previše mrmota, previše pacova i ne ostaje dovoljno trave za ovce. Vukovi su od ključnog značaja za ekosistem.”

Da bi snimio film, Ano je angažovao Endrua Simpsona, čuvenog trenera životinja. Obojica su provela četiri godine u Kini odgajajući i trenirajući tri generacije mongolskih vukova da skaču, trče i glume pred kamerama.

“Oni su neke od najpametnijih životinja sa kojima smo ikad radili. Veoma su inteligentni. Najvažnija stvar kod vuka je što se sve vrejme oslanja na svoje instinkte.”

Obuka životinja nije bila jedini izazov. Fantastična fotografija u filmu imala je cenu – Ano I njegova ekipa morali su da često snimaju po ekstremnim vremenskim uslovima.

“Imali smo ljude koji su sred zime, u sred neke nedodjie severno od Kine, nosili velike ventilatore da bi stvarali vetar, na planinskim padinama, na velikim nadmorskim visiniama, na minus 40 Celzijusovih stepeni, i pri tome bi pevali…”

Uprkos svim izazovima, “Vučji totem” prevazilazi očekivanja. Kina, nekadašnji Anoov protivnik, koja je zabranila njegov kontroverzni film “Sedam godina na Tibetu”, sada je podržala “Vučji totem” kao svog favorita za Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

XS
SM
MD
LG