Linkovi

Vujanovićeva odluka podelila javnost


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Pojedini su ocenili da je odluka crnogorskog predsednika da ne prisustvuje paradi u Moskvi ispravna i očekivana, dok je neki oštro kritikuju

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas na Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu. No, jučerašnja odluka zvanične Podgorice da Vujanović ne putuje u Moskvu 9.maja i ne prisustvuje vojnoj paradi, u centru je pažnje crnogorske javnosti

Današnje prisustvo Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu u sijenci je jučerašnje odluke Koordinacionog odbora za obilježavanje 70-godišnjice pobjede nad fašizmom, da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi 9. maja.

Za bivšeg ambasadora Crne Gore u Rusiji Slobodana Backovića to je sasvim očekivana odluka „s obzirom na jasnu i čvrstu evropsko-američko i rusku polarizaciju po pitanju prisustva paradi pobjede, a u pozadini ukrajinske krize”.

On kaže da bi “drugačija odluka Crne Gore bila skoro nevjerovatna, posebno u kontekstu spoljopolitičkih prioriteta Crne Gore”.

Slično razmišlja i bivši ministar inostranih poslova Crne Gore i bivši ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović. On kaže da je “predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio ispravnu odluku koja je potvrdila da je crnogorska orjentacija prema evro-atlantskim strukturama iskrena i trajna”.

Sasvim drugačije reaguje bivši ambasador nekadašnje SR Jugoslavije u Italiji Miodrag Lekić koji tvrdi da "sve češćim odlukama iza leđa javnosti, Crna Gora i formalno sve više postaje zemlja ograničenog suvereniteta sa elementima protektorata”. On kaže da bi “ozbiljna i odgovorna vlast poslala državnog predstavnika u Moskvu, na veliki jubilej antifašizma”.

Reagovali su i iz novoosnovane Demokratske narodne partije ocjenjujući da je “Vujanovićeva odluka da ne putuje u Moskvu izrugavanje sjenima žrtava i heroja koji su u antifašističkoj borbi položili život za slobodu”.

Javnost u Crnoj Gori po običaju je podijeljena, ne samo po ovom pitanju. Ipak, nesporno je da je odluka zvanične Podgorice da Filip Vujanović, iako očekivan kao državnik koji će prisustvovati proslavi, ne putuje u Moskvu, jedna od najtežih i najznačajnijih u gotovo devet godina nezavisnosti.

Inače, na Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu, Vujanović je danas rekao da je Crna Gora posvećena politici dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, a stabilnost Balkana je od posebne važnosti za napredak svih država i njihovog prosperiteta”.

XS
SM
MD
LG