Linkovi

Nastavak partnerstva CG i Češke


Predsednici Crne Gore i Češke, Filip Vujanović i Miloš Zeman (rtcg.me)
Predsednici Crne Gore i Češke, Filip Vujanović i Miloš Zeman (rtcg.me)

Predsjednici Crne Gore i Češke su tokom susreta u Pargu konstatovali da će se partnerstvo dve zemlje u pristupnim pregovorima za EU i NATO nastaviti uz poseban značaj završne faze pristupanja NATO-u

Međudržavni ugovor za partnerstvo s kompanijom Škoda Praha stvorio bi temelj za kvalitetniju saradnju Crne Gore i Češke u oblasti energetike, ocijenili su predsjednici dvije zemlje, Filip Vujanović i Miloš Zeman na sastanku u Pragu.

Sastanak dva predsjednika održan je uz prisustvo ministra ekonomije Crne Gore i ministra industrije i trgovine Češke, Vladimira Kavarića i Jana Mladeka.

Predsjednici su konstatovali da će se partnerstvo Crne Gore i Češke u pristupnim pregovorima za EU i NATO nastaviti uz poseban značaj završne faze pristupanja NATO-u.

"Bila je to prilika da zahvalim predsjedniku Zemanu i prijateljskoj Češkoj za podršku Crnoj Gori u našim evropskim i evroatlanskim integracijama, kao i da iskažem poštovanje za spremnost Češke Republike da nas i nadalje podržava, posebno kada su u pitanju NATO integracije, gdje smo u završnoj fazi prijema u članstvo". Iskazao sam očekivanje da će naša prijateljska Češka Republika biti među prvim zemljama koje će ratrifikovati protokol o učlanjenju Crne Gore u NATO", istakao je crnogorski predsjednik.

Predsjednici su se saglasili da visok nivo ekonomske saradnje u oblasti rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture stvara prostor za nastavak tog partnerstva i da tradicionalna bliskost građana dvije države predstavlja osnov za dalji razvoj turizma.

"Broj čeških turista se posljednjih godina u Crnoj Gori kreće oko 50 hiljada i nadam se da će Vaša posjeta doprinijeti povećanju tog broja. Osim turizma, razgovarali smo o značajnom projektu dogradnje Drugog bloka TE u Pljevljima, gdje je Škoda Praha strateški partner, o revitalizaciji željezničke pruge, kao i o isporuci turbina za hidroelektrane, istakao je Zeman.

Vujanović i Zeman očekuju da će sastanak privrednika koji se organizuje u okviru zvanične posjete Predsjednika Vujanovića, dodatno ohrabriti i unaprijediti privrednu saradnju Crne Gore i Češke.

XS
SM
MD
LG