Linkovi

File pred parlamentima Srbije i Kosova


Stefan File
Stefan File
Predsednik Tomislav Nikolić pozvao je vladu Srbije da odmah odredi ko će predvoditi tim za pregovore sa EU. Posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, Nikolić je istakao da Srbija očekuje da do kraja septembra dobije tačan spisak zadataka u daljem procesu evropskih integracija, kada sve zemlje uključe svoje zahteve u pre-govarački okvir:

"Do kraja januara biće održana međuvladina konferencija EU-Srbija, čime će zvanično početi pregovori. Pred nama je velik i težak posao, i ne samo to. Predstoje nam i druga iskušenja koja ćemo, siguran sam, prevazići. Rubikon je pred nama. Kada ga pređemo, kada krenemo na bolje, shvatićemo da nismo uzalud naučili kako da pretvorimo zajedničku patnju u nadu za bolju budućnost."

Štefan File, kome je ovo bio drugi dan posete Beogradu, je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije istakao da proces pregovora zahteva kontinuitet i odlučnost i poručio da EU neće štedeti napora da pomogne Srbiji kako bi ispunila potrebne kriterijume:

"Idemo ka sledećem međukoraku u pregovaračkom procesu. Nećemo gubiti vreme i idemo napred odmah. Kao što je ranije najavljeno, sledeće nedelje predstavićemo nacrt pregovoračkog okvira sa Srbijom državama članicama EU. A u septembru, odmah posle letnje pauze počinjemo proces skrininga reformi u Srbiji."

Evropski komesar za proširenje se obratio i poslanicima u Skupštini Srbije i tom prilikom je ocenio da je Srbija ostvarila nesporne re-zultate u ispunjavanju kriterijuma za približavanje EU i poručio da Evropska komisija očekuje nastavak reformi i njihovu održivost. Kako je još rekao File, pristupanje EU pitanje koje zahteva nacionalni i partijski konsenzus, a građani Srbije će, dodao je evropski zvaničnik ose-ćati postepeno povoljnosti pristupnih pregovora, a ne samo na kraju tog pro-cesa.

File u Prištini: Kosovo ostvarilo napredak

Kosovo je postiglo veliki napredak u normalizaciji odnosa sa Srbijom, a početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju je nagrada koju je Kosovo zaslužilo, izjavio je u Prištini komesar Evropske unije za prosirenje Štefan File. On se obratio i poslanicima Skupštine Kosova kojima je poručio da oni imaju ključnu ulogu u implemetaciji „Briselskog sporazuma“.

File je pohvalio napore koje je Kosovo učinilo u proteklom periodu u pravcu evropskih integracija. On je odluku Evropskog saveta da Kosovo počne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ocenio kao veliki korak.

„Ostvarili ste impresivan napredak u vašim odnosima sa Srbijom i u ostvarivanju prioriteta studije izvodljivosti. Počinjanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom Unijom je vaša zaslužena nagrada“, rekao je File.

Premijer Kosova Hašim Tači kazao je da je komesara Filea informisao o spremnosti Vlade i ostalih institucija Kosova da implemetiraju sve tačke „Briselskog sporazuma“ o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije

„Implementacija sporazuma je već počela, kao na primer sloboda kretanja ljudi i robe na severu Kosova, ali je naravno neophodno i dalje raditi na tome. Zatim, zatvorene su policijske stanice paralelnih strukutura i omogućena je integracija onih koji to žele u policiju Kosova“, kazao je Tači.

File je u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova poručio da moraju da imaju viziju, kreativnost i hrabrost i da oni imaju ključnu ulogu u implemetaciji onoga što je dogovoreno sa Srbijom

“Moraćete da pokažete viziju, kreativnost i hrabrost kako biste doneli ključne zakone i osigurali da izbori budu održani po evropskim standardima. Narod Kosova očekuje da vi ispunite vašu dužnost bez ikakvog odlaganja. Takodje, potrebno je da imate viziju i hrabrost da usvojite zakone koji će omogućiti sprovodjenje aprilskog dogovora. Ovo podrazumeva i usvajanje teških zakona, kao što je Zakon o amnestiji koji je usvojen prosle nedelje i postizanje dogovora o zakonu koji se tiče lokalne samouprave i pravima zajednica. Neophodno je da donesete ove teške i nekada bolne odluke za Kosovo, kako biste okrenuli novu stranicu i postali mirna i prosperitetna članica naše evropske porodice”, rekao je File, obraćajući se poslanicima.

Ovo je druga poseta visog zvaničnika Evropske unije Kosovu u poslednjih deset dana. Nedavno je u Prištini boravila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG