Linkovi

Vorner: Ispričaću sve


موصل شہر کی جانب جانے والی اہم شاہراہیں اب سرکاری کنٹرول میں ہیں۔
موصل شہر کی جانب جانے والی اہم شاہراہیں اب سرکاری کنٹرول میں ہیں۔

Bivši potpredsednik FIFA-e Džek Vorner, centralna figura u sve većem skandalu koji potresa Međunarodnu fudbalsku federaciju, saopštio je da će istražiteljima ispričati sve o korupciji u toj sportskoj organizaciji.

U međuvremenu, u Južnoafričkoj Republici počela je prelimininarna istraga navoda o podmićivanju u vezi sa organizacijom svjetskog kupa u toj zemlji 2010.

Bivši potpredsjednik FIFA-e, koji je optužen da je uzimao milione dolara mita, poručio je sinoć da je spreman da objelodani sve što zna o aferi koja potresa Međunarodnu fudbalsku federaciju.

Odlučio sam da pod ovim okolnostima više neću čuvati tajne onih koji aktivno pokušavaju da unište teško stečeni međunarodni ugled ove zemlje. Sa sudbinom ove zemlje i njenih građana na umu, u 72. godini života nemam namjeru da im dozvolim da mi uzmu slobodu. Takođe želim da kažem da strahujem za svoj život.”

Vorner je u televizijskom obraćanju rekao da posjeduje dokumenta o finansijskim transakcijama sa FIFA-om, te pojedina koja povezuju federaciju sa izborima na Trinidadu i Tobagu 2010. godine. Bivšem visokom zvaničniku FIFA-e i ministru, koji je nakon hapšenja prošle nedelje pušten uz kauciju, prijeti izručenje Sjedinjenim Državama.

“Naložio sam advokatima da uspostave kontakt sa zvaničnicima na Trinidadu i Tobagu i u inostranstvu.”

Nova istraga u okviru aktuelne afere pokrenuta je i u Južnoafričkoj Republici, čiji odsjek za specijane zločine ispituje navode o podmićivanju u vezi sa kandidaturom zemlje za domaćina svjetskog kupa 2010. godine. Južnoafrička vlada i nacionalno fudbalska asocijacija već su demantovali optužbe da je zemlja plaćala mito da bi dobila organizaciju prvenstva.

Međutim, bivši član izvršnog komiteta FIFA-e i svojevremeno jedan od najmoćnijih sportskih zvaničnika u svijetu, već 2013. godine je priznao da je uzimao mito u vezi sa odlukom o domaćinu kupa 2010. godine. Prema sudskim dokumentima, Čarls Blejzer je američkom sudiji rekao da su on i drugi članovi izvršnog odbora uzimali novac i kada je riječ o izboru Francuske za domaćina svjetskog prvenstva 1998.

“Blejzeru još nije izrečena kazna. U trenutku kada je priznao krivicu, pristao je da vrati milion 900 hiljada dolara nelegalno zarađenog novca i još jednu svotu u vrijeme izricanja kazne. U slučajevima poput ovog, normalno je da se kazne ne izriču do okončanja istrage, zato što vlada želi da osigura nastavak saradnje svjedoka koji su priznali krivicu za zamjenu za blažu kaznu”, kaže sportski novinar agencije AP Ron Blum.

Američki Sekretarijat za pravosuđe prošle nedelje optužio je 14 osoba za reketiranje, pronevjeru i pranje novca. Trenutno je pod istragom i odlazeći predsjednik FIFA-e Sep Blater.

XS
SM
MD
LG