Linkovi

FIFA primila Kosovo


Predsednik FIFA Gianni Infantino rekao je da se nada "da će ova odluka doprineti izgradnji mostova". Kosovskoj reprezentaciji sada je otvorena mogućnost da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo "Rusija 2018"

Kosovo je postalo 210. članica Svetske fudbalske federacije (FIFA), odlučeno je na 66. Kongresu ove međunarodne organizacije u petak.

Kosovo je dobilo 86 posto glasova, odnosno 141 glas, a protiv ih je bilo 23, odnosno 14 posto.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Fadilj Vokri kazao je na Kongresu nakon glasanja da je ova odluka kod njega "izazvala velike emocije".

"Zahvaljujem se svima koji su nas podržali, administratorima, igračima i onima koji su aplaudirali na ovu odluku. Igrači moje zemlje su dugo čekali na ovu odluku, da budu deo fudbalske porodice. Govorim o regiji koja je nedavno prošla kroz rat, i govorim u ime te regije, i posvećen sam vrednostima FIFA-e", kazao je on.

Predsednik FIFA-e Gianni Infantino na to je odgovorio da se nada "da će ova odluka doprineti izgradnji mostova".

Senes Erzik, iz izvršnog komiteta FIFA-e, predstavljajući izveštaj o Kosovu, kazao je kako je Kosovo, i pored potrebe za boljom fudbalskom infrastrukturom, ispunilo sve uslove da se učlani u Svetsku fudbalsku organizaciju.

"Što je najvažnije, postoji očigledna strast za fudbal u zemlji, i veliki potencijal za razvoj ako Fudbalski savez Kosova dobije podršku i pomoć koja joj je potrebna", kazao je Erzik.

Pre glasanja potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zeljko Kojić zatražio je reč i tom prilikom se pozvao na prošlonedeljno učlanjenje Kosova u Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA)" i pored toga što članice UEFA nisu podržale izmenu statuta".

Radi se o članu koji predviđa da se u ovu Uniju mogu učlaniti samo fudbalski savezi država koje su članice UN, te stoga, kako je rekao, članstvo Kosova nije imalo osnovu.

"U ovom slučaju ima mnogo politike", kazao je on, te dodao da je Kosovo po "Ustavu Srbije deo Srbije pod administracijom UN-a".

"Fudbalski savez Srbije je protiv članstva Fudbalskob saveza Kosova u FIFA i nakon ovog kongresa nastavićemo naše zakonske korake kako bi osporili ovu odluku", dodao je on.

Članstvom Kosova u FIFA Fudbalskom savezu Kosova se otvara mogućnost da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 'Rusija 2018'.

Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravio je članstvo Kosova u FIFA. Kazao je da je "Evropa veoma mala za naše velike talente", te dodao da je Kosovo tokom ovih 25 godina izolacije svojim talentima doprinelo mnogim svetskim reprezentacijama.

"Od danas, njima je mesto u kosovskoj reprezentaciji", naveo je on.

Premijer Isa Mustafa, komentarišući uspeh u FIFA, naveo je da je 2016. godina Kosova.

Ne treba očekivati fudbalska čuda

Kosovo je ispunilo uslove za FIFA-u nakon što je 3. maja primljeno u evropsku kuću fudbala UEFA-u na Kongresu u Budimpešti.

S obzirom da pre glasanja nisu bile usvojene izmene Statuta UEFA, odnosno člana 5 koji predviđa da se u ovu Uniju mogu učlaniti samo fudbalski savezi država koje su članice Ujedinjenih nacija, pravni tim Srbije je odmah posle Kongresa UEFA 3. maja najavio da će uložiti žalbu Sportskom sudu u Lozani. To, međutim, nije uticalo na glasanje u FIFA.

Agim Ademi, potpredsednik Fudbalskog saveza Kosova, izjavio je za RSE da je Kosovo pre ovog glasanja stupilo u kontakt sa svim mogućim fudbalskim federacijama FIFA-e kojima je objašnjena situacija oko članstva Kosova.

Dodao je i da je i novi predsednik FIFA-e Gianni Infantino veoma dobro upoznat sa slučajem Kosova i sa svim procesima kroz koje je Fudbalski savez Kosova prolazio, zato što je prethodno bio generalni sekretar UEFA-e preko kojeg je sva kosovska dokumentacija prolazila.

Sertifikovani trener UEFA-e na Kosovu Arbnor Morina u razgovoru za RSE je kazao da se ipak ne mogu očekivati čuda kosovskog fudbala, te je istekao važnost na unapređenju sportske infrastrukture na Kosovu.

Inače, neki od fudbalera poreklom sa Kosova koji igraju za evropske reprezentacije su Adnan Jonuzaj za Belgiju, Granit Džaka, Đerdan Šaćiri i Valjon Behrami za Švajcarsku, te Ljorik Cana, Fredierik Veseli, Berat Djimsiti i Amir Rahmani za Albaniju.

Novi predsednik FIFA Gianni Infantino poručio je u svom prvom obraćanju Kongresu ove organizacije da novu FIFA karakterišu promene i liderstvo, smelost za teške odluke ponekad, te smelost za delovanjem, ali i pravljenjem grešaka ponekad.

"Ali, to ćemo uvek raditi, samo u ekskluzivnom interesu fudbala i FIFA-e, koja je bliska mom srcu", naveo je on.

XS
SM
MD
LG