Linkovi

Predsednik FIFA-e iznenadio svet


Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater na konferenciji za novinare u Cirihu, 2. jun 2015.
Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater na konferenciji za novinare u Cirihu, 2. jun 2015.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater podneo je ostavku na taj položaj u jeku velikog skandala u vezi sa korupcijom u toj organizaciji.

Sep Blater je pre samo četiri dana na izborima osvojio peti mandat na čelu takozvane "kuće fudbala", ali je danas naložio vanrednoj skupsstini FIFA-e da izabere novog predsednika, dodajući da će zadržati svoja ovlašćenja dok se to ne desi. Izbor novog predsednika FIFA-e mogao bi kako izgleda da potraje mesecima, astručnjaci očekuju da bi glasanje mogo da se dogodi između decembra ove i marta 2016. godine.

Sedamdeset-devetogodišnji Blater iznenadio je svet kada je danas na konferenciji za novinare u Cirihu objavio odluku o povlačenju, pošto je mnogo puta odbacivao odgovornost i tvrdio da nije umešan u skandal koji se tiče korupcije i uzimanja mita u vrednosti od više miliona dolara.

Blater je na današnjoj konferenciji za medije priznao da je "FIFA-i neophodno veliko restrukturiranje" i obavezao da će i sam težiti tom cilju.

Blaterovo obraćanje medijima u Cirihu prenošeno je uživo u mnogim zemljama sveta, ali nije bilo prethodne najave da će on tada saopštiti da se povlači.

Sportski komentataori očekivali su da će ponovo žustro braniti svoje rukovođenje FIFA-om; ali ih je ovakav razvoj situacije - kako su neki rekli, ostavio "zapanjene".

XS
SM
MD
LG