Linkovi

Jelen brani mere Federalnih rezervi


Dženet Jelen na pretresu u Senatu
Dženet Jelen na pretresu u Senatu

Kandidat za predsjednika Federalnih rezervi Dženet Jelen suočila se sa oštrim pitanjima na jučerašnjem pretresu u Senatu, na kojem je raspravljano o njenoj nominaciji.

Jelen će, ukoliko joj kandidatura bude potvrđena, biti prva žena na čelu američke centralne banke nakon što Ben Bernanki napusti položaj u januaru. Ona je branila poteze koje je Bernanki preduzeo kako bi podstakao privredni rast i obećala da će nastaviti te napore dok se ekonomski oporavak ne učvrsti.

Kandidat predsjednika Obame za nasljednika odlazećeg šefa Federalnih rezervi rekla je zakonodavcima da se ekonomska situacija znatno poboljšala, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti, koja je na vrhuncu krize bila 10 odsto, pala dok je od 2009. otvoreno više od sedam miliona radnih mjesta. Dženet Jelen je međutim poručila da je pred Federalnim rezervama još puno posla i najavila da će nastaviti sa monetarnih mjerama bez presedana, zbog kojih su kamatne stope zadržane na rekordno niskim nivoima.

“Podrška oporavku u ovom trenutku je, vjerujem, najsigurniji put do povratka normalnijem pristupu monetarnoj politici.”

Centralna banka mjesečno otkupljuje hartije od vrijednosti u iznosu od 85 milijardi dolara, da bi ubacila više novca u ekonomiju i omogućila kompanijama i pojedincima da lakše uzimaju kredite. Protivnici tih mjera međutim tvrde da one nisu dale očekivane rezultate i da bi mogle da podstaknu rast inflacije. Tokom razmjene mišljenja sa vodećim republikancem u Senatskom bankarskom odboru, senatorom Majkom Krapom, Jelen je rekla da će federalne rezerve postepeno ukidati program.

“Program se neće primjenjivati beskonačno.”

“Kada bi, prema vašim procjenama, mogao da počne da se smanjuje njegov obim", upitao je Krapo.

“Na svakom sastanku pokušavamo da procijenimo da li postoji značajan napredak na tržištu rada i odbor traga za nagovještajima rasta koji je dovoljno snažan da promoviše stalan napredak”, odgovorila je Jelen.

Uprkos strahovanjima pojedinih republikanaca da Jelen možda neće imati čvrst stav prema inflaciji, analitičar Mark Hamrik kaže za Glas Amerike putem Skajpa da će prevladati pribranija mišljenja.

“Američka ekonomija je u situaciji gdje je potrebno da se oslobađamo neizvjesnosti, a ne da je podstičemo. I ako pojedini senatori budu pokušavali da blokiraju nominaciju Jelen, na neki način će ponovo nanijeti štetu ekonomiji.”

Analitičari vjeruju da će Dženet Jelen imati dovoljno glasova u, većinski demokratskom, Senatu za potvrdu nominacije. Američka finansijska tržišta pozitivno su reagovala na njenu kandidaturu - vodeći berzanski indeski zabilježili su rast tokom njenog svjedočenja.
XS
SM
MD
LG