Linkovi

FBI ponovo otvara istragu imejlova Hilari Klinton


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton i direktor FBI Džejms Komi
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton i direktor FBI Džejms Komi

Novi dokazi koji su doveli do toga da Federalni istražni biro ponovo otvori istragu demokratskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton po svemu sudeći se odnose na slučaj takozvanog „sekstovanja“, odnosno slanja seksualno eksplicitnih SMS poruka Entonija Vinera, bivšeg kongresmena iz Njujorka koji je oženjen jednom od najbližih saradnica Hilari Klinton, Humom Abedin.

Neočekivano saopštenje Federalnog istražnog biroa iznenadilo je političke posmatrače i analitičare koji prate kampanju Klinton i njenog republikanskog rivala Donalda Trampa.

Prvobitna istraga prakse Hilari Klinton u prijemu i slanju elektronske pošte u vreme dok je bila državna sekretarka, a posebno upotreba privatnog kompjuterskog server koji nisu kontrolisale vladine mreže, po svemu sudeći se proširuje, sudeći po saopštenju direktora FBI Džejmsa Komija.

Iako je Komi ranije oštro kritikovao Klinton da je bila “izuzetno nepažljiva” u korišćenju imejlova, on je rekao da biro nije pronašao razloga za podizanje bilo kakvih optužnica protiv nje. Medjutim, u petak je Komi izjavio da su novi imejlovi koji potiču od Klinton ili se odnose na nju pronadjeni u jednom drugom, nepovezanom slučaju i da su “po svemu sudeći, od značaja za istragu”.

Vladini izvori navode da su se novi imejlovi pojavili kada su agenti pregledali elektronske uredjaje koje su koristili Viner i njegova supruga, u okviru istrage komunikacija bivšeg kongresmena sa 15-godišnjom devojkom u Severnoj Karolini.

Klinton je u petak nastavila kampanju ne pominjući saopštenje FBI-a, ali je menadžer njene kampanje Džon Podesta doveo u pitanje Komijevo “neverovatno” saopštenje, sadržano u pismu koje je uputio grupi od osam republikanskih kongresmena i senator. Podesta je izjavio da bi Komi “odmah morao da američkoj javnosti pruži više informacija”, dodajući da je uveren da će ponovo otvorena istraga osloboditi Klinton svake krivice.

Lideri Republikanske partije su bili zadovoljni novim razvojem dogadjaja, koji vide kao potvrdu njihovih stalno ponavljanih pritužbi na praksu Hilari Klinton u rukovodjenju vladinim imejlovima na nestandardni način.

Predsednik Barak Obama nije želeo da odgovara na pitanja reportera o ovoj temi kada je u petak popodne napuštao Belu kuću. Obama putuje na Floridu gde će učestvovati na skupu podrške Hilari Klinton i drugim kandidatima njegove Demokratske partije.

“Niko nije očekivao ovo”, izjavio je jedan zvaničnik Stejt departmenta za Glas Amerike, ali je zamenik portparola Mark Toner rekao novinarima da će vladina agencija “svakako u potpunosti saradjivati” sa istragom FBI-a.

Direktor FBI kaže da ne može da predvidi koliko će vremena biti potrebno da se završi istraga.

Predsedavajući Predstavničkog doma i bivši predsednički kandidat Pol Rajan ocenio je da je FBI odavno trebalo da nastavi istragu. On je saoštio da je istragu “rezultat njene nesmotrene upotrebe privatnog imejl servera i odbijanja da iskreno saradjuje sa federalnim istražiteljima.”

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp reagovao je na vest dok je držao govor u Nju Hempširu, navodeći da mu je drago što će FBI “ispraviti užasnu grešku” koju je načinio ne nastavljajući da vodi istragu protiv Klinton.

Tramp je rekao da je skandal “veći od Votergejta”, špijunske afere koja je okončala predsedništvo Ričarda Niksona 1974. godine.

XS
SM
MD
LG