Linkovi

Farme u zatvorenom prostoru - novi standard


AeroFarms
AeroFarms

“Vertikalni uzgoj” u zatvorenom prostoru, novi je pristup u povrtlarstvu koji sve brže zamenjuje koncept tradicionalnog uzgoja sezonskog voća i povrća koji zahteva velike količine vode, đubriva i pesticida. Kompanija AeroFarms iz savezne države Nju Džersi je razvila ekonomski efikasnu tehnologiju za uzgajanje biljaka zahvaljujući kojoj se koristi mnogo manje navedenih tradicionalnih elemenata što pozitivno utiče na prirodnu sredinu.

Urbana sredina u Njuarku, u državi Nju Džersi je daleko od tradicionalnog poljoprivrednog dobra. Upravo tu u zatvorenom prostoru kompanija AeroFarms je napravila svoje uzgajalište.

Prostor koji je nekada bio arena za laserske igre, sada je pretvoren u laboratoriju u kojoj se tokom cele godine uzgaja lisnato povrće. Za uzgoj se koristi prilagođeno LED osvetljenje, vodena para i tkanina pogodna za višekratnu upotrebu.

Koosnivač i izvršni direktor kompanije AeroFarms, Dejvid Rozenberg kaže da je odluka njegove kompanije da se fokusira na lisnato zeleno povrće bila pun pogodak i za kompaniju i za okolinu.

“Sejanje i sađenje obavljamo sa 95 odsto manje vode, a za oko dve nedelje imamo 80 puta veći prinos u poređenju proizvodnjom u spoljašnjim uslovima”.

Za ovakav uzgoj se koristi 50 odsto manje đubriva u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu i uopšte se ne koriste pesticidi. Farme u zatvorenom prostoru nikle su već na 4 kontinenta.

Kompanija AeroFarms planira uskoro da otvori još jednu istu farmu, u Njuarku, na prostoru od 6 i po hiljada kvdratnih metara površine. Kompanija ima za cilj da poveća efikasnost proizvodnje i da se proširi na svetsko tržište blizu velikih distributivnih centara.

“Mi u stvari na svako veliko urbano okruženje gledamo kao na šansu. Ispitujemo gustinu urbanog prostora, populaciju i stanovništvo koje konzumira zeleniš”.

U laboratorijama kompanije AeroFarms se testira kvalitet i ukus proizvoda. Alina Zolotareva je nutricionista kompanije i kaže da je njen cilj, sa stanovišta javnog zdravlja, da podstakne ljude da jedu više zeleniša. A da bi se to i ostvarilo ključ uspeha je u ukusu.

“Amerikanci ne jedu dovoljno povrća tako da su po meni ti različiti ukusi veliki izazov ali i zadovoljstvo.”

Izazov i zadovoljstvo koji su zainteresovali i učenike obližnje srednje škole Filips pa su napravili svoju minijaturnu AeroFarms laboratoriju u kojoj sade, prate rast i beru plodove svog rada koji završavaju na trpezi kao kulinarski specijaliteti.

XS
SM
MD
LG