Linkovi

Faludža u rukama al-Kaide


Prazen ulice, spaljena vozila i oštećene zgrade u gradu svega 60-tak kilometara zapadno od Bagdada
Prazen ulice, spaljena vozila i oštećene zgrade u gradu svega 60-tak kilometara zapadno od Bagdada

Jedan visoki zvaničnik službe bezbednosti izjavio je za agenciju AFP da je Faludža sada pod kontrolom grupe povezane sa al-Kaidom, pod nazivom Islamska država Irak i Sirija (ISIS)

Prema nekim medijskim izveštajima iz Iraka, vlasti te zemlje izgubile su kontrolu nad gradom Faludžom, posle višednevnih borbi sa ekstremistima al-Kaide.

Jedan visoki zvaničnik službe bezbednosti izjavio je za agenciju AFP da je Faludža sada pod kontrolom grupe povezane sa al-Kaidom, pod nazivom Islamska država Irak i Sirija (ISIS).

Očevici tvrde da se unutar grada u pokrajini Anbar, koji se nalazi samo 60 kilometara zapadno od Bagdada, više ne mogu pripradnici vladinih snaga.

Ekstremisti al-Kaide juče su podigli svoju zastavu na jarbole iznad vladinih zgrada u Faludži i proglasili nezavisnu islmističku državu.

Očevici navode da su kasno sinoć ekstremisti isekli strujne vodove i naredili građanima da ne koriste generatore.

Lokalni novinar, koji je tražio da ostane anoniman zbog straha da bi nešto moglo da mu se dogodi, rekao je za američki dnevnik "Vašington Post" da su policija i druge vladine službe bezbednosti napustile grad i da je al-Kaida spalila sve iračke zastave.
XS
SM
MD
LG