Linkovi

Pad cena nafte pogađa i SAD


Naftna polja u SAD
Naftna polja u SAD

Vozači širom SAD su na dobitku zbog sve nižih cena nafte, koje međutim pogađaju industriju vađenja tog energenta iz škriljaca

Sa cenom nafte koja je sada ispod 80 dolara za barel, vozači širom Sjedinjenih Država su na dobitku zbog cene benzina ispod 3 dolara za galon, što je oko 4 litre. Sve manje cene nafte imaju i negativne posledice po industriju izdvajanja nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama.

Ekonomija Severne Dakote cveta zahvaljujući razvoju tehnologije koja omogućava vađenje nafte iz škriljaca duboko ispod površine. Proces izvlačenja nafte, poznatiji kao hidraulično izdvajanje ili „freking“, je izvor ekonomskog buma za države koje imaju najviše tih zaliha.

Fil Flin, analitičar tržišta iz organizacije Prajs Fjučer, kaže da je povećanje broja bušotina i razvoj i širenje sistema rafinerija i transporta naftnih škriljaca predstavlja prekretnicu za američku energetsku nezavisnost.

“Visoki kvalitet takve nafte obezbeđuje više benzina po barelu nafte u odnosu na tradicionalne izvore energenata - prerađivači u Sjedinjenim Državama imaju sve bolje šanse da to iskoriste.”

Ostan Gulzbi, profesor ekonomije na univerzitetu Čikaga kaže da, dok je proizvodnja nafte i prirodnog gasa drastično veća u Sjedinjenim Državama, postoji i manjkavosti.

“Troškovi proizvodnje u Severnoj Americi su veći nego u drugim naftom bogatim zemalja kao što je Saudijska Arabija.”

A, Saudijska Arabija to zna, zbog čega je, tvrdi Flin, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), čiji je Saudijska Arabija vodeća članica, do sada odbijala da smanji proizviodnju kako bi usaglasila visoku tržišnu dobit.

“Oni se trude da ostave revoluciju nafte iz škriljaca na čekanju. Trude se da poplave tršište naftom i obore cene još niže u nadi da će prestati eksploatacija naftnih škriljaca”

Ostan Gulsbi kaže da postoji i nekoliko drugih faktora koji doprinose nižim cenama nafte, uključujući povećanje broja ekonomičnih vozila na putevima i manja potražnja od najvećih potrošača.

“Kod nekih od najvećih potrošača energije, kao što je Kina, došlo je do usporavanja ekonomskog rasta, tako da je i potražnja manja.”

Što je i deo razloga zbog kojih će, prema mišljenju Fila Flina, niže cene benzina ostati na snazi. Američko automobilsko udruženje saopštilo je da trenutna prosečna cena benzina u Sjedinjenim Državama iznosi 2,85 dolara za galon.

XS
SM
MD
LG