Linkovi

Fabijen Kusto u "misiji 31"


Fabijen Kusto, unuk Žaka Kustoa, jedan je od istraživača koji rade u laboratoriji Akvarijus.
Fabijen Kusto, unuk Žaka Kustoa, jedan je od istraživača koji rade u laboratoriji Akvarijus.

Dvadesetak metara ispod površine mora, u američkom morskom rezervatu na obalama niza ostrva Florida Kiz, smeštena je laboratorija Akvarijus, u kojoj istraživači ispituju uticaj zagadjenja na kolonije korala.

Tokom podmorske misije koja je trajala 31 dan, istraživači Međunarodnog univerziteta Floride ispituju uticaj zagađenja na kolonije korala, i kako se u tom delu, ponašaju i hrane ribe u prisustvu grabljivica. Među istraživačima je i unuk Žaka Kustoa, Fabijen.

Dvadesetak metara ispod površine mora, u američkom morskom rezervatu na obalama niza ostrva Florida kiz, smeštena je laboratorija Akvarijus.

Ideja za Misiju 31, rodila se pre dve godine, kada je zbog smanjenja američkog budžeta bilo predviđeno da se baza za uvek zatvori.

Osim toga, Misija 31 zasnovana je na istraživanju Žaka Kustoa, Konšelf Dva, obavljenom u Crvenom moru, o kojem je 1963. godine snimljen dokumentarni film – Svet bez sunca, za koji je Žak Kusto dobio Oskara.

“Akvarijus je jedinstven jer je jedina podmorska laboratorija“, kaže Fabijen Kusto.

Istraživači se bude u pola pet ujutru, i u šest počinju da plivaju u okeanskim dubinama.

Sa prostorom od četrdesetak kvadratnih metara Akvarijus ima 6 kreveta, toplu vodu, kuhinjicu, klima uređaje i bežične veze sa kontrolnim centrom.

Mladi Kusto može da priča o celom događaju preko komjutera i kontaktira sa svetom putem društvenih mreža, što njegov deda nije mogao.

Fabijen je oduvek želeo da živi pod morem.

“Verujem da misija 31, sledeći korak u istraživanju okeana i nadam se da će ohrabriti buduće studije.“

Laboratorija omogućava naučnicima da žive, rade, i plivaju duže periode, bez potrebe izlaska na površinu da bi izbegli kesonsku bolest. Kako kažu, mogu da obave devet puta više, nego da uvek počinju sa površine okeana.

Neke poznate ličnosti podržavaju misiju, kao što je glumac Ien Somerhalder, zvezda serije "Dnevnik vampira", koji veruje da će doprineti da svet počne da štiti okeane :

“Nijedna insitucija ili vlada nije preduzela nešto ozbiljno a da to ljudi nisu zahtevali.“

Kusto veruje da se obnavlja interesovanje za okeane, zbog klimatskih promena, koje utiču na floru i faunu kako na zemlji tako i u morima.

On smatra da je to misija epskih razmera, koja nas vezuje sa okeanima. Inače, Kusto se sa kolegama vraća na površinu – drugog jula.
XS
SM
MD
LG