Linkovi

Gorbačov kritikuje vlast


Nekadašnji lider SSSR-a Gorbačov uporedio sadašnju rusku vlast sa Komunističkom partijom Sojvetskog saveza, 17. avgust 2011.
Nekadašnji lider SSSR-a Gorbačov uporedio sadašnju rusku vlast sa Komunističkom partijom Sojvetskog saveza, 17. avgust 2011.

Nekadašnji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov kritikovao je rusku vlast i sa žalošću konstatovao da se zemlja "kreće unazad" skoro dve decenije posle puča koji je na kraju i doveo do raspada nekadašnjeg SSSR-a.

Dva dana pre 20. godišnjice takozvanog "avgustovskog puča", Gorbačov je rekao da su Rusiji neophodni slobodni izbori i sveže rukovodstvo. Bivši lider Komunističke partije Sovjetskog Saveza i predsednik SSSR-a smatra da je građanima imperativ da se osećaju uključenim u proces, tako da je preporučio obnavljanje direktnih izbora guvernera i izbora za parlament samo sa jednim glasačkim listićem. Gorbačov je upozorio da ne bi trebalo dozvoliti da Rusijom vlada monopol i pozvao na - kako se izrazio - "rotiranje na najvišim nivoima".

Gorbačov je vladajuću partiju Rusije - Ujedinjena Rusija koju predvodi premijer Vladimir Putin uporedio sa Komunističkom partijom Sovjetskog saveza, ali je izbegao da direktno kritikuje samog Putina, za koga je rekao da je zaslužan za stabilizaciju zemlje posle ekonomskih problema i previranja tokom prve decenije post-sovjetske ere.

XS
SM
MD
LG