Linkovi

EU: Uskoro odluke o novoj misiji


Migranti u južnoj Italiji
Migranti u južnoj Italiji

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU u ponedeljak bi trebalo da donesu prve odluke o novoj misiji uništavanja mreže krijumčara ljudima

Slijedeći zaključke vanrednog evropskog samita o imigraciji, onda i nove strategije Unije po ovom pitanju, objavljene sredinom sedmice, evropski ministri se okupljaju u ponedjeljak donoseći konkretne mjere, medju kojima jedna otvara brojna pitanja- akcija uništavanja mreže krijumčara ljudima, za koju treba od rezolucije Savjeta bezbjednosti do pune saradnje sa zemljama odakle dolazi rijeka imigranta.

Imigrantska kriza je pokrenula Evropu - učinila je da Unija na konkretnom primjeru mora da pokaže i dokaže da jeste sagradjena na solidarnosti i humanosti, bez potrebe da važe čiji zivot je vrijedniji. Prvi zadatak je razbiti mrežu krijumčara ljudima koji na ljudskoj muci zaradjuju bogatstvo.

"Očekujem da će ministri spoljnih poslova, zajedno sa monistrima odbrane donijeti prve odluke o novoj misiji već u ponedjeljak, a to će značiti uspostavljanje glavnih štabova, komandanta misije, i daće okvir plana misije. To će omogućiti junskom samitu evropskh lidera da donese odluku o početku evropske misije. Uz ovo se nadam de će, u medjuvremenu, dok mi donosimo prve odluke o ovome, Savjet bezbjednosti usvojiti rezoluciju, što će našoj misiji otvoriti i operativnu mogućnost. To, medjutim, neće ograničiti našu spremnost da idemo u ovu akciju, jer postoje stvari kao pribavljanje i distribucija operativnih informacija, kao i saradnja sa državama iz kojih imigranti dolaze i sve to je moguće uraditi prije odluke Savjeta bezbjednosti. Medjutim, nadam se da će izmedju ponedjeljka i početka naše misije odgovarajuće odluke biti donijete od strane Savjeta bezbjednosti", rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Sasvim razumljivo pitanje se nameće samo od sebe - znači li evropske vojna akcije protiv mreže krijumčara i angažovanje vojnih snaga država članica na tlu Libije, odakle dolazi najveći broj imigranata?

"Već sam to pojasnila pred Savjetom bezbjednosti - mi nikako ne planiramo da provodimo vojnu akciju u Libiji- to za nas nije opcija. Planirana je pomorska akcija, za koju se nadam da će biti koordinirana sa libijskim vlastima kako bi se uništila kriminalna mreže krijumčara ljudima".

Obavještajne službe Velike Britanije, koja je odmah izrazila neslaganje sa novom evropskom strategijom i koja, prema Lisabonskom sporazumu, ima pravo da ostane iznad zajedničkih akcija Unije, tvrde kako će nova evropska imigranska strategija samo da pogorša situaciju.

"Imam najveće poštovanje prema britanskim obavještajnim službama, čekam sada na riječ britanskih vlasti kada budu imali vremena da pažljivo razmotre naše mjere, ali do tada moram reći- ono što bi zaista situaciju učinilo još gorom je da ne činimo ništa, da zadržimo trenutno stanje! Ne čineći ništa učinilo bi još gorom situaciju ljudima koji su u nevolji i izgubil bi smo kredibilitet pred našim ljudima koji traže od nas da učinimo nešto u vezi sa tragedijama na Mediteranu. Uz ovo, ako usvojimo sve predložene mjere, pitam se, ko bi tada mogao još uvijek da tvrdi da to čini situaciju još gorom", upitao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

XS
SM
MD
LG