Linkovi

Podeljeni ministri EU usvojili plan o kvotama


Migranti dobijaju hranu u improvizovanom skloništu u sportskoj hali u Hanau u Nemačkoj, 22. septembra 2015.
Migranti dobijaju hranu u improvizovanom skloništu u sportskoj hali u Hanau u Nemačkoj, 22. septembra 2015.

Ministri unutrašnjih poslova EU su, uprkos protivljenju četiri zemlje, odobrili kontroverzni plan o kvotama za rasporedjivanje 120.000 migranata u 28 zemalja članica.

Vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravde EU je odlučio - glasanjem većine usvojene su kvote preraspodjele 120 hiljada izbjeglica u evropskim državama. Madjarska, Rumunija, Češka i Slovačka glasale protiv. Plan treba da potvrde evropski lideri na sutrašnjem samitu, a već sada četiri države koje su glasale protiv najavljuju rješenje na sudu.

Desilo se nezapamćeno u radu Vijeća ministara EU - o pitanjima od nacionalnog interesa se odlučilo većinom glasova, uz oštro protivljenje četiri države. Češka, Slovačka, Madjarska i Rumunija najavile rješenje na Sudu pravde, a lideri nekih od njih već poručili Briselu- ne prihvatamo nametanje kvota!

Ipak, većinom glasova ministara unutrašnjih poslova i pravde EU,usvojena je odluka o relokaciji 120 hiljada izbjeglica u naredne dvije godine. Bez obzira na podršku ili odbijanje usvojenog plana, sve države su obavezne da učestvuju u planu - ukoliko neka od država nije u mogućnosti da primi propisani broj izbjeglica, njen slučaj će razmotriti Komisija i, ukoliko smatra razloge opravdanim, može joj odobriti smanjen broj izbjeglica koje mora da primi, ali tek do 30 posto plniranog broja i maksimalo na period do 12 mjeseci.

"Odluka koji smo danas usvojili neće riješiti izbjegličku krizu, ali bez ove odluke ne bismo bili u mogućnosti da preduzmemo naredne korake kako bi smo bolje čuvali naše vanjske granice, kako bi smo registrovali ljude odmah po njihovom dolasku i identifikovali one koji imaju pravo da ostanu, a ostale hitno vratili odakle su došli i konačno, kako bi, a to je već posao za sutrašnji evropski summit, stvorili bolje uslove za ljude tamo odakle dolaze...", naveo je potpredsjednik Evropske komisije, Franc Timermans.

Da li su današnje odluke obavezujuće za sve, pitanje je na koje je kratko odgovoreno:

"Niko nema pravo da se ne složi. Ako je odluka donijeta, donijeta je potrebno većinom...", kazao je predsjedavajući Vijećem ministara EU, Žan Aselborn.

Hrvatski ministar policije Ranko Ostojić je prevremeno napustio sastanak nezadovoljan što u diskusiji o planu za raseljavanje 120.000 migranata u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj nije posvećeno više pažnje situaciji sa migrantima u Hrvatskoj.

"U trenutku kada oni unutra ne mogu da se dogovore oko kvota za 120.000 ljudi, ja kao predstavnik zemlje u koju je u proteklih sedam dana ušlo 35.000 ljudi nemam više šta da radim na tom sastanku", rekao je Ostojić novinarima napuštajući sastanak.

Očekuje se da će sutrašnji samit evropskih lidera dati i političku dimenziju današnjoj odluci uz, opet očekivano, protivljenje onih koji je smatraju nametnutom i nerealnom. Medjutim, kako su istakli u luksemburškom predsjedništvu EU, Uniji treba hitna akcija - ne samo zbog izbjegličke drame, već i zbog unutrašnjeg jedinstva koje, zaključuje se, i dalje ostaje pod ozbiljnim znakom pitanja...

XS
SM
MD
LG