Linkovi

Johanes Han – komesar EU za susedstvo


Johanes Han, novoimenovani evropski komesar za evropsko susedstvo i pregovore o proširenju
Johanes Han, novoimenovani evropski komesar za evropsko susedstvo i pregovore o proširenju

Johanes Han, austrijski političar, će biti novi komesar sa novim nazivom: komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju.

Novi komesar za proširenje, ili, tačnije, pregovore o proširenju, je dosadašnji komesar za regionalnu saradnju, Austrijanac Johanes Han, objavio je bivši premijer Luksemburga, Žan Klod Junker, koji će od 1. novembra voditi novu Evropsku komisiju.

Johanes Han, austrijski političar, će biti novi komesar sa novim nazivom: komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju...

"Sada je za Evropu ključni trenutak da se uspostave novi odnosi sa susjedstvom. Osim toga, važno je da se nastave pregovori o proširenju. Kao što stoji u imenu moga resora, pregovori će biti nastavljeni, ali u tom procesu kvalitet je važniji od brzine”, rekao je novi komesar.

“Komesar File je sretan da će njegov posao naslijediti komesar Han, jer je on dobro pripremljen da se nosi sa izazovima našeg susjedstva, izazovima koji okružuju EU", preneo je portparol Komesarijata za proširenje, Peter Stano.

Iako, formalno, dužnosti novog komesara ostaju slične onima kakve je imao njenov prethodnik, utisak je da se, zbog činjenice da u narednih 5 godina neće biti prijema novih članica, da se naglasak ipak stavlja na evropsko susjedstvo i krizna žarišta na istoku i jugu...

U svakom slučaju, novi predsjednik Komisije fokus stavlja na ekonomski oporavak, stabilizaciju evropske ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta i konačan izlazak iz krize, a u tom poslu se oslanja na najjače igrače, tako su ključne oblasti date Francuskoj i Velikoj Britaniji - komesar Pjer Moskovici će voditi ekonomsku politiku a lord Džonatan Hil finansijske službe, garantujući tako Londonu nastavak ključne uloge u evropskom finansijskom poslovanju i dajući signal toj zemlji da joj je, ipak, bolje u evropskom društvu nego izvan njega.

“Sa novom Komisijom imamo vanrednu šansu ali i obavezu da načinimo svjež start i da se uhvatimo ukoštac sa veoma teškom geo-političkom situacijom, daojačamo ekonomski oporavak i izgradimo ujedinjenu Evropu koja će dati posao i napredak za svoje gradjane. Mislim da imamo pravi tim za taj zadatak", istakao je novi predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Naredne sedmice će kandidati za evropske komesare imati prezentaciju svojih planova i ideja pred Evropskim parlamentom- tek nakon toga će moći reći da im je petogodišnji, dobro plaćen posao u Evropskoj komisiji zagarantovan.

XS
SM
MD
LG