Linkovi

EK: Britanski izbori dobri za pregovore o razlazu


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk: Kao da je Hičkok režirao Bregzit.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk: Kao da je Hičkok režirao Bregzit.

Iznenadna najava izbora u Velikoj Britaniji, koji bi se trebali održati 8. juna, zatekla je evropski politički vrh. Tako predsjednik Evropskog Savjeta, Donald Tusk u prvoj reakciji kaže da izgleda kao da je sam Alfred Hičkok režirao Bregzit. Sa druge strane, iako neočekivana, najava britanskih izbora je pozitivno dočekana - izbori su dobra stvar, kažu u Evropskoj komisiji, uz nadu da će nakon njih pozicija britanske premijerke biti ojačana i time osiguran miran tok pregovora o razlazu Velike Britanije i EU.

Niko sa ove strane Kanala ne želi da pregovorima, koji bi zvanično trebali da počnu početkom juna, ton daju britanske pristalice "teškog razlaza", kojima je čak i odlazak Londona iz evropskog društva bez ikakvog sporazuma, bolja opcija od sporazuma koji bi, strahuju oni, bio na štetu Britanaca. U Briselu se, sa druge strane, prisjećaju da je sama premijerka Mej prije reforenduma bila za ostanak Velike Britanije u EU, što je, iz evropske perspektive, danas svrstava u tabor "prijateljski" nastrojenih snaga vladajućih konzervativaca.

Ukoliko pobijedi na vanrednim izborima, na šta ukazuju brojne ankete, ona bi u samoj Britaniji ojačala vlastitu poziciju a pregovorima o Bregzitu dala miran, kooperativan ton.

A to je upravo ono što Evropljanima treba - tako predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk, u prvoj reakciji na britanske izbore kaže da je Bregzit delo Hičkoka: "nakon zemljotresa na početku, rastu tenzije", nadajući se hepiendu na kraju. Njemački ministar spoljnih poslova, Sigmar Gabriel poručuje da se, nakon britanskog referenduma o odlasku iz EU "predvidivost i pouzdanost", potrebniji nego ikad ranije. Glavni pregovarač o Bregzitu u ime Evropskog parlamenta, Gi Verhofštat, poznat po čvrstom stavu da Uniji treba više jedinstva umjesto osipanja, poručio je da će, u ime najbolje moguće zajedničke EU-britanske budućnosti, raditi sa novom vladom u Londonu, ostavljajući otvorenim pitanje ko će biti na čelu vlade nakon 8. juna.

Evropski izvori odbacuju tvrdnju, iznijetu u britanskoj štampi da je funkcija vanrednih britanskih izbora da uvjere Evropljane kako Britanci zaista misle da odu - niko na ovoj strani nije ni sumnjao u to nakon referenduma, poručuju oni nezvanično, dok, zvanično, tradicionalno neutralno, izjavljuju:

"EU je unija demokratija, biće izbori, izbori su svuda i to je prirodno. Dakle, izbori su dobra stvar, mi smo za to, generalno govoreći", kaže portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Sa evropske strane, užurbano se vrše pripreme za teške pregovore - posljednjih dana aprila bi evropski lideri trebali usvojiti njihove smjernice, dok bi tokom maja ministri zaduženi za različite oblasti, dovršili posao. Sada se samo čeka na rezultat britanskih izbora.

XS
SM
MD
LG