Linkovi

SE: Sporne akcije britanske policije


Britanski dnevni list "Gardijan"
Britanski dnevni list "Gardijan"

Evropske reakcije na uništavanje povjerljivog materijala u posedu lista Gardijan, od strane britanske policije, ne stišavaju se

Očekivano, Evropska komisija je ostavila prostor zvaničnom Londonu da primjeni vlastite zakone o bezbjednosti, dok Savjet Evrope traži od britanskih vlasti puno pojašnjenje slučaja, strahujući da bi on mogao otvoriti vrata novim pritiscima na slobodu medija.

Tokom boravka britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga u Briselu, novinari nisu propustili priliku da ga pitaju za razloge policijske akcije tokom koje su uništeni tajni podaci američke NSA, do kojih je došao britanski list Gardijan uz pomoć Edvarda Snoudena.

"Vlada ima jasnu dužnost da, ukoliko je in formacija držana nedovoljno bezbjedno, što bi moglo da ugrozi nacionalnu bezbjednost, da bude sigurna da se informacija zaštiti ili uništi- to je veoma jednostavna stvar."

"Sloboda govora i sloboda informisanja su u temeljima slobodnog, demokratskog društva. U isto vrijeme, jasno je da to pravo nije apsolutno i da mora biti u odgovarajućem balansu sa ostalim pravima- nacionalna bezbjednost i pravo izražavanja moraju ići ruku pod ruku i za Komisiju ne može biti slobode bez bezbjednosti, kao ni bezbjednosti bez slobode", kazao je portparol Evropske komisije Olivije Bejli.

U isto vrijeme, generalni sekretar Savjeta Evrope za ljudska prava, Torbjorn Jagland, poslao je pismo britanskoj vladi tražeći pojašnjenje policijskih akcija poput višesatnog zadržavanja na aerodromu i prijetnji partneru Gardijanovog novinara i uništavanja hard diskova u vlasništu tog lista koji su sadržavali dokumente prikupljene od Snoudena. Ove akcije mogu imati negativan efekat na novinarske slobode, garantovane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, upozorava visoki zvaničnik Savjeta Evrope.
XS
SM
MD
LG