Linkovi

Policija ubila osumnjičenog za napad na Šveđane u Briselu


Policajac sa automatskim oružjem stražari ispred stambene zgrade, tokom policijske akcije nakon pucnjave u Briselu, Belgija, 17. oktobra 2023.
Policajac sa automatskim oružjem stražari ispred stambene zgrade, tokom policijske akcije nakon pucnjave u Briselu, Belgija, 17. oktobra 2023.

Naoružani napadač (45) iz Tunisa osumnjičen za ubistvo dvojice švedskih navijača u Briselu preminuo je u utorak nakon što je policija pucala u njega u kafiću, saopštile su belgijske vlasti, dok je vlada u Stokholmu pozvala na jačanje bezbednosti granica EU.

Napadač, koji se identifikovao kao pripadnik Islamske države i preuzeo odgovornost za zločin na snimku objavljenom na internetu, osumnjičen je da je u ponedeljak uveče u centru Brisela ubio dva švedska državljana i ranio trećeg.

"Počinilac terorističkog napada u Briselu je identifikovan i umro je", objavila je ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden na Eksu, nekoliko sati pošto je premijer Alekander de Kru nazvao pucnjavu u ponedeljak brutalnim "terorističkim napadom".

Do pucnjave je došlo u vreme povećane zabrinutosti za bezbednost u nekim evropskim zemljama, a u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa. Belgijski federalni tužilac je rekao da nema dokaza da je napadač imao bilo kakvu vezu sa obnovljenim sukobom između Izraela i palestinskih ekstremista.

Švedska je u avgustu podigla uzbunu usled opasnosti od terorizma na drugi najviši nivo i upozorila na povećanje pretnji u zemlji i inostranstvu nakon što su spaljivanja Kurana razbesnela muslimane i izazvala pretnje džihadista.

Premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare u utorak da treba pojačati bezbednost i da su Švedskoj i EU potrebne bolje granične kontrole.

"Razumem da su mnogi Šveđani uplašeni i ljuti", rekao je Kristerson i dodao: "Ovo je vreme za više sigurnosti, ne možemo biti naivni".

Osumnjičeni napadač, koji je bezuspešno tražio azil u Belgiji u novembru 2019. godine i živeo je u toj zemlji ilegalno, bio je poznat lokalnoj policiji u vezi sa krijumčarenjem ljudi, rekao je ranije u utorak ministar pravde Vinsent van Kikenborn.

Na video snimku na društvenim mrežama, osumnjičeni napadač je rekao da se zove Abdesalem al-Gulani.

Belgijska ministarka Verlinden ranije je rekla da ne može isključiti da je imao saučesnike.

Naoružani napadač je pobegao sa lica mesta posle pucnjave u ponedeljak, pošto je trebalo da počne fudbalska utakmica između Belgije i Švedske, što je izazvalo masovnu poteru i navelo Belgiju da podigne uzbunu od terorizma u svojoj prestonici na najviši nivo.

"Počinilac je ciljao posebno švedske navijače koji su bili u Briselu kako bi prisustvovali fudbalskoj utakmici 'Crvenih đavola'. Dva švedska sunarodnika su preminula. Treća osoba se oporavlja od teških povreda", rekao je de Kru.

Belgija je bila domaćin Švedskoj u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2024. Utakmica je prekinuta na poluvremenu.

Uzbuna

Belgija je povećala prisustvo policije u glavnom gradu, posebno za ljude iz Švedske i institucije, i pozvala javnost na poseban oprez i izbegavanje nepotrebna putovanja.

Naoružana policija stražarila je u utorak ispred stana osumnjičenog u briselskom predgrađu Šarbek dok su istražitelji prikupljali dokaze.

Policajac stražari ispred forenzičara koji prikupljaju dokaze nakon smrtonosne pucnjave u Briselu, Belgija, 17. oktobra 2023.
Policajac stražari ispred forenzičara koji prikupljaju dokaze nakon smrtonosne pucnjave u Briselu, Belgija, 17. oktobra 2023.

De Kru je na društvenim mrežama objavio da se Belgija "sada stara da švedski fudbalski navijači mogu bezbedno da se vrate kući".

Švedska bezbednosna policija Sapo saopštila je da je u kontaktu sa međunarodnim kolegama.

"Mi smo u ozbiljnoj situaciji... Švedska je (vremenom) završila u sve jasnijem fokusu nasilnog islamističkog ekstremizma", rekao je portparol Sapoa u saopštenju.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u ponedeljak da je Evropa "potresena". Francuska šalje 7.000 dodatnih vojnika na svoje ulice nakon što je učitelj u petak smrtno izboden nožem u napadu koji je Jelisejka palata osudila kao "varvarski islamski terorizam".

Video snimak napada u Briselu objavljen na sajtu novina Het Latste Nieuvs prikazuje čoveka u narandžastoj jakni na skuteru na raskrsnici ulice sa puškom kako prvo ispaljuje pet hitaca, a zatim prati ljude koji beže u zgradu pre nego što se ponovo čuju pucnji.

List je u utorak objavio da policija traga za saučesnikom koji je snimio napad.

Prema medijskom transkriptu video poruke koju je snimio samoproglašeni počinilac, napadač je rekao da je ubio Šveđane da bi se osvetio u ime muslimana.

Evropska komisija, sa sedištem u Briselu, pozvala je njeno osoblje da radi od kuće. Neke škole su zatvorene.

Belgija je bila meta nekoliko islamističkih napada poslednjih godina, od kojih je najsmrtonosniji napad na briselski aerodrom i gradski metro 2016, u kojem su poginule 32 osobe.

Nekoliko naoružanih islamista koji su ciljali Pariz u napadu 2015. u kojem je poginulo 130 ljudi bili su Belgijanci ili su živeli u Briselu.

XS
SM
MD
LG