Linkovi

Mere ECB razočarale tržišta


Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi
Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi

Evropska centralna banka smanjila je jednu od svojih osnovnih kamatnih stopa i produžila program stimulativnih mera, ali su finansijska tržišta očigledno očekivala više.

Berzanski indeksi u Londonu, Parizu i Frankfurtu pali su za nekoliko procenata ubrzo posle objavljivanja odluka centralne banke, a analitičari ukazuju da bi bio potreban veći podsticaj ekonomskom rastu u zemljama evrozone.

Evropska centralna banka smanjila je kratkoročnu stopu za depozite za deseti deo procenta – sa minus 0,2 na minus 0,3 odsto a predsednik Mario Dragi najavio je i produžavanje stimulativnih mera.

“Odlučili smo da produžimo program otkupa obveznica u iznosu od 60 milijardi evra mesečno sve do kraja marta 2017. ili čak i duže ako bude potrebno.”

Ekonomski rast u zemljama evrozone je i dalje usporen dok stopa inflacije ostaje ispod 2 odsto i nedavno je revidirana naniže. Analitičari navode da su se od Evropske centralne banke očekivali smeliji potezi, ali ujedno ukazuju da ta institucija ima ograničenu ulogu.

“Monetarna politika ne može da reši sve probleme evrozone. Kao što je nedavno rekao nemački ministar finansija biće potrebno da i političari donesu neke teške odluke kako bi učinili evrozonu konkuretnijom ili ćemo još niz godina biti suočeni sa strukturnim problemima poput visoke nezaposlenosti”, navodi analitičar Deren Sinder.

Pažnja će se sada ponovo preneti na američke Federalne rezerve koje bi mogle da donesu dugo očekivanu odluku o podizanju kamatnih stopa za dve nedelje, što bi, bar privremeno, moglo da smanji pritisak na ekonomije evrozone.

XS
SM
MD
LG