Linkovi

EP za koordinisanu akciju u Ukrajini, Iraku


Evropski parlament
Evropski parlament

U Evropskom parlamentu danas se raspravljalo o načinima za rešavanje bezbednosne krize u Ukrajini i zaustavljanje akcija Islamske države i Iraku.

Trenutna bezbjednosna situacija na istoku i jugu evropskog susjedstva je takva da traži koordiniranu i hitnu evropsku akciju, čulo se danas u salama Evropskog parlamenta gdje se razgovaralo o dramatičnim prilikama u Ukrajini i Iraku.

Čini se da se situacija u Ukrajini pogoršava iz sata u sat, zaključak je i posmatrača OEBS-a, koje najprije brine bezbjednosna situacija civila, gradjana istoka Ukrajine koji su zatečeni ratnim dejstvima.

"Svjedoci smo ozbiljnog narušavanja bezbjednosne situacije na istoku Ukrajine, gdje su javne i policijske zgrade okupitrane od strane nelegalnih naoružanih grupa. Dok je nasilje započelo uglavnom oko ilegalnih kontrolnih punktova, sjeverni dio Donjeckog i južni Luganskog regiona su sve više pod kontrolom naoružanih grupa", kaže glavni posmatrač Posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, Ertugul Apakan.

Šef Grupe Evropske komisije za podršku Ukrajini, Peter Balaš dodaje:

"Ukrajinsko rukovodstvo je sada u izuzetno teškom stanju zbog vojne situacije na istoku zemlje. Vode, kako kažu, patrotski rat i to je sada sve više rat izmedju dvije države: Ukrajine i Rusije. Njihovo teško stanje je na žalost u vezi sa kritičnom finansijskom situacijom, zaustavljenim reforama pravosudja i javne uprave."

A kada je riječ o Iraku, tu su se Evropljani barem usaglasili da je zajednički neprijatelj manjinama, drugim religijskim skupinama, bezbjednosti regiona i same Evrope tzv. Islamska država, i da se protiv nje treba boriti svim sredstvima. Da li i koordinirano, drugo je pitanje.

"Naše države članice sada naoružavaju Kurde uz potpuno odsustvo bilo kakve koordinacije, a to je veoma kompleksno pitanje. Suočavamo se sa dramatičnom humanitarom situacijom, 250.000 nezaštićene djece, 650 škola neće biti otvoreno, u Iraku neće biti početka nove školske godine. Oko 600.000 Jazida ne može ostati u Iraku i preko milion interno raseljenih lica koja ne rade ništa drugo već traže bilo kakvo utočište", kaže šefica delegacije EU u Iraku, Jana Hibaskova.

Uz sve to, prema šefici Delegacije u Iraku, postoji i nova bezbjednosna opasnost - formiranje kurdske države.

"Stvaranje nove nezavisne države značiće potpuni raspad Bliskog Istoka, zato podržimo i osnažimo Kurde da ostanu u okviru iračke države, jer je to jedina garancije njihovog fizičkog opstanka", poručila je Hibaskova.

Rečeno je još kako je svaki vid borbe protiv Islamske države potreban. Režim koji ekonomsku snagu zasniva na nafti - zabrana uvoza njihove nafte bi bila od velike koristi, ukazali su eksperti. Medjutim, suočavamo se sa situacijom, kažu oni, da mnogi od onih koji na riječima podržavaju borbu protiv pobunjenika, krišom od njih kupuju naftu otetu od iračke države.

XS
SM
MD
LG