Linkovi

Dobre vesti iz Brisela


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin predstavlja nacrt Rezolucije o Srbiji, 12. januar 2012.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin predstavlja nacrt Rezolucije o Srbiji, 12. januar 2012.

Gotovo jednoglasan stav evropskih parlamentaraca, izrečen tokom današnje rasprave o nacrtu rezolucije o Srbiji, jeste da Beograd zaslužuje kandidatski status i što skoriji početak završnih pretgovora o prijemu. Ovo pod pretpostavkom da će do marta, kada šefovi evropskih država ili vlada donose konačnu odluku, Srbija ispuniti sve uslove koje su postavili učesnici decembarskog samita Evropske unije.

Prvi susret članova spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta sa nacrtom Rezolucije o Srbiji, čiji je autor izvjestilac EP za Srbiju, Jelko Kacin, ukazao je na gotovo nepodijeljenu poruku parlamentaraca Evropskom savjetu da Srbija zaslužuje kandidatski status i, u ime kontinuiteta reformi, što skoriji početak završnih pregovora o prijemu.

"Mislim da je ova debata bila veoma konstruktivna, pozitivna i mogu reći, dobronamjena. Svima je jasno da Srbija mora da ide naprijed, a ako Srbija napreduje, napreduje i region i obrnuto, ako Srbija nazaduje, kolateralna šteta je enormna i osetiće je svi susjedi i širi region. Ali ako govorimo o proširenju EU poslije pristupanja Hrvatske, nama su potrebne pozitivne vijesti sa jugoistoka Evrope. Zato očekujem da ćemo do 1. marta, kada budemo glasali o nacrtu rezolucije, uz amandmane koje očekujemo, napraviti još realniji mozaik srpske priče, koja bi morala imati uticaja na Evropski savjet. Članovi savjeta će sedam dana nakon toga odlučiti o tome da li da Srbiji daju status zemlje kandidata ili ne. Nadam se da će i ova današnja rasprava podstaći konstruktivniju i proaktivniju ulogu Srbije, posebno u dijalogu sa državama članicama EU, koje treba ubijediti da zemlja i zaslužuje taj status. To sve u cilju da bi ga i dobila početkom marta i onda sa manje frustracija krenula na svoje izbore. To bi onda svaku buduću vladu obavezalo da ubrza taj proces, ne bi li se što je moguće prije dobio datum početka poregovora i otvorila najteža poglavlja 23 i 24, na koja su, u biti, danas i izrečene sve primjedbe. Govorilo se o ljudskim pravima, organizovanom kriminalu i korupciji, neefikasnosti države, medijima, slobodama i to je ono što je srž problema – samo status nije dovoljan, treba dobiti i datum i otvoriti ta poglavlja pa će tek onda Srbija za sebe, susjede, region i EU moći znatno brže i bolje nešto da napravi", rekao je Kacin.

Šta Srbija još treba da čini na polju dijaloga sa Prištinom?

"Prije svega, implementacija. Došlo je vrijeme kada bi srpska strana , preko EULEX-a, morala uručiti kopije zemljišnih knjiga, prvih 10 hiljada kopija iz knjige rodjenih nije dovoljno, tamo ima znatno više ljudi. Taj posao treba završiti. Ako to krene, mislim da su to prave i ubjedljive poruke", istakao je Kacin.

Član Evropskog parlamenta iz Austrije, Hanes Svoboda poručuje:

"Mislim da je poruka jasna: naravno, još mnogo toga treba učiniti na polju pristupanja Srbije, ali tu je jasan signal i mislim da iza toga stoji velika većina parlamentaraca. Poruka Savjetu: molimo vas, dajte Srbiji status kandidata, ona to zaslužuje! I to bi trebalo da se desi u martu.”

Šta ako ne bude odluke o kandidatskom statusu?

"Mislim da će tada posljedice da budu loše. Ljudi će biti veoma razočarani, i bio bi to kraj ili prekid reformskog procesa u zemlji i, naravno, cijeli region bi bio razočara ako bi vidio da nema stvarne podrške najvećoj državi u regionu. Krajnje je vrijeme da se sada, kada je Hrvatska uspjela u pristupanju Uniji, okrenemo Srbiji i da započnu stvarne, ozbiljne pripreme za prijem", smatra Svoboda.

Šef delegacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Eduard Kukan kaže da je iznenađen.

"Bio sam lično pozitivno iznenadjen dobrom atmosferom tokom današnje diskusije, jer niko nije iskazao nikakvu sumnju u neophodnost davanja Srbiji status kandidata. To je važno i jasno je iskazano. Nije ni bilo neočekivanih kritika i ono što sam zapazio iz diskusije jeste da Srbija mora nastaviti da sa pažnjom vodi dijalog sa Prištinom i da se mora postići napredak - ne samo sugestije i prijedlozi, već i implementacija. Na to će parlament obratiti pažnju ali i države članice Unije", kaže on.

Evropski parlamentarci naglašavaju da očekuju da konstruktivna diskusija i poruke kakve su danas upućene iz Brisela, treba da naidju na plodno tlo u Srbiji. Vreme preostalo do martovskog skupa Evropskog savjeta bi trebalo iskoristi na najbolji način. Iako stav Parlamenta nije odlučujući kada je u pitanju sudbina kandidatskog statusa, njegov glas se jasno čuje i u zdanju Savjeta, što nije lako ignorisati pri donošenju konačne odluke.

XS
SM
MD
LG