Linkovi

Sastanak EU u senci skandala


Nedavne demonstracije u Grčkoj zbog mera štednje
Nedavne demonstracije u Grčkoj zbog mera štednje

Hapšenje izvršnog direktora Medjunarodnog monetarnog fonda zbog optužbi za seksualni napad komplikuje napore na rešenju problema sa dugom Grčke i drugih zemalja.

Dominik Stros-Kan je trebalo je da razgovara o pomoći Portugaliji, Grčkoj i drugim zemljama na današnjem sastanku sa ministrima finansija zemalja eurozone, koji su pokušali da umanje uticaj njegovog hapšenja na evropsku strategiju za dužničku krizu. Ministri finansija su danas u Briselu inače odobrili hitan zajam Portugalu, vredan 78 milijardi eura

Grčka je već primila hitni paket pomoći u vrednosti od 155 milijardi dolara, dok se u novinskim izveštajima navodi da se očekivalo da će Stros-Kan podržati dodatnu pomoć toj zemlji. On je takodje igrao ključnu ulogu u naporima za pomoć Irskoj i Portugaliji u borbi sa dužničkim problemima.

Stros-Kanov petogodišnji mandat ističe 2012. Nije poznato ko bi mogao da ga zameni. Tradicionalno, izvršni direktor MMF-a je Evropljanin dok je šef Svetske banke Amerikanac.

Kritičari tekućeg sistema navode da bi izbor rukovodstva trebalo da bude zasnovan na postignutim uspesima i da obuhvati kandidate iz drugih zemalja, poput moćnih ekonomija u ekspanziji koje igraju sve veću ulogu u globalnoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG