Linkovi

Godišnji izveštaj EK biće naklonjen Srbiji


Normalizacija odnosa Srbije i Kosova vrlo pozitivno ocenjena u Briselu (arhiva)
Normalizacija odnosa Srbije i Kosova vrlo pozitivno ocenjena u Briselu (arhiva)

U godišnjem izveštaju Evropske komisije o zemljama Zapadnog Balkana očekuju se pozitivne ocene dešavanja u Srbiji tokom protekle godine.

Evropska komisija će u sredu da usvoji, a potom i objavi godišnji izvještaj o napretku država Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama. Kada je riječ o Srbiji, očekuju se pozitivni tonovi izvještaja, posebno na polju normalizacije odnosa sa Kosovom, koja je dovela i do evropske odluke o početku završnih pregovora o prijemu.

Sutra je za države Zapadnog Balkana posebno važan dan. Evropska komisija će predstaviti svoje viđenje stanja reformi i evropskih integracija svake države, što će u velikoj mjeri odrediti i buduću politiku Brisela prema kandidatima i potencijalnim kandidatima za evropsko članstvo.

"Dozvolite mi da vas kratko upoznam sa ovogodišnjim izvještajem Evropske komisije. Ovaj put je riječ o četiri osnovne tačke: prva je činjenica da je Hrvatska postala dvadesetosma evropska članica, što govori o transformacijskoj snazi proširenja...za šta smo dobili i Nobelovi nagradu za mir...druga tačka je da se proces proširenja nastavlja uprkos finansijskoj krizi. Nije riječ o tome da ga vodi automatski pilot, već je riječ o tome da osnažuje politiku evrpskih integracija. Ove godine, kao treće, imamo novu pokretačku snagu. Prvo osnovno, a osnovno je: vladavina zakona, borba protiv korupcije, ali i ekonomska pitanja kao konkurentnost, jer želimo da su kandidatske zemlje spremne za pristup EU i po pitanju ekonomije...I, konačno, posljednja tačka je podvučena i u prošlogodišnjem izvještaju. Evropska komisija ostaje najbolji prijatelj i podrška kandidatima i potencijalnim kandidatima na njihovom iznimno važnom putu ka punopravnom evropskom članstvu", poručio je evropsko komesar za proširenje, Štefan File.

On je dodao da kada je riječ o Srbiji, u Briselu su optimistični.

"Kada je riječ o Srbiji, izvještaj će, očekuje se u Briselu, imati naglašene pozitivne tonove, posebno kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine i sporazuma o normalizaciji odnosa koji su aprila mjeseca, uz evropsko posredovanje, postigle dvije strane. Izvještaj će naglasiti kako je Srbija preduzela aktivne korake u pravcu normalizacije odnosa sa Kosovom. Kada je riječ o izazovima i dalje su to vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i medijske slobode", kaže File.

Portparol Komesarijata za proširenje, Peter Stano podseća šta je prethodilo današnjoj situaciji.

"Tokom protekle godine su se dogodile posebno važne stvari - istorijski dogovor Beograda i Prištine, donijeta je odluka o početku pregovora o prijemu u EU i sve će to imati svoje mjesto u izvještaju", kaže Stano.

Pozitivne su i ocjene Izvještaja o toku reforme javne uprave, dok su najozbiljnije kritike evropske strane upućene Srbiji zbog odbijanja da u adaptiranom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju prihvati kvotu za izvoz cigareta kakvu je svojevremeno imala Hrvatska.
XS
SM
MD
LG