Linkovi

EK: Nova pravila za rejting agencije


Zgrada agencije Standard i Pur u Njujorku.
Zgrada agencije Standard i Pur u Njujorku.

Po svemu sudeći, Evropjani će ozbiljno da uzdrmaju sadašnji sistem ocjenjivanja kreditne sposobnosti, kakav, uglavnom, u rukama drže tri najveće svjetske rating agencije. Razlog za to je u činjeninci da su loše ocjene ovih agencija više puta ugrozile evropsko nastojanje da finansijski konsoliduju problematične članice euro-zone. Danas je prvi put javnosti prezentiran prijedlog Komsije o tome, a očekuje se da će do konačne odluke biti još dosta polemika i suprotstavljanja misljenja.

Ne sporeći da su rejting agencije važan faktor u finansijskom tržištu, danas su iz Evropske komisije u javnost izašli sa prijedlogom koji bi negativne efekte procjena najvećih medju agencijama trebao držati pod kontrolom. Konkretno, zahvaljujući, prije svega, vlastitim dubiozama, ali i nesebičnoj pomoći rejting agencija, Grčka danas ima nivo kreditne sposobnosti sličan kao Egipat. U takvim okolnostima, dvostruko je teže sprovesti u djelo planirane korake konsolidacije koja ne može nadomjestiti povjerenje.

Zato Evropske komisija, njen komesarijat za unutrašnje tržište, predlaže niz mjera koje bi stvari više - manje stavile pod kontrolu i dale prostora Komisiji da u djelo provede projekte finansijske konsolidacije neke od spornih država bez da joj u tome odmažu, tvrdi se, ne do kraja kvalitetne procjene rejting agencija. Treba priznati, stvari više nisu samo na finansijskom, već i političkom polju.

Evropski komesar za unutrašnje tržište, Mišel Barnije, kaže:

"Debata koja se ovoga trenutka vodi o moćima tržišta u poredjenju sa političkim moćima je stvarna. Evropa mora da ponovo sačini svoj politički suverenitet što nije predmet suvereniteta tržišta"

Drugim riječima, ubuduće bi oni koji vode rejting agencije morali dva puta, ovaj put sa političke strane, da razmisle prije nego što objave neku od ocjena.

"Prije svega smanjiti ovisnost od ocjena rejting agencija, drugo, treba nam striktnije regulisanje donošenja procjena. Njihovo objavljivanje se mora desiti prije otvaranja finansijskog tržišta i mora biti viši kvalitet procena. Evropska komisija takodje traži viši nivo transparentnosti", ističe Barnije.

Proces uspostave veće kontrole nad rejting agencijama je tek počeo - bilo da iza njega stoje, kao što stoje politički li finansijski razlozi, procjenjuje se da neće lako i brzo završiti, a već danas neki pominju ugrožavanje slobode mišljenja, na koje imaju pravo i rejting agencije.

XS
SM
MD
LG