Linkovi

Nejednakost polova - evropski problem


Evropska komesarka za fundamentalna prava, Vivian Reding, želela bi da žene zauzimaju 30% rukovodećih pozicija do 2015. godine - a da taj procenat skoči na 40% do 2020.
Evropska komesarka za fundamentalna prava, Vivian Reding, želela bi da žene zauzimaju 30% rukovodećih pozicija do 2015. godine - a da taj procenat skoči na 40% do 2020.

Čini se da se uprkos razvoju i demokratiji, malo toga mijenja kada je riječ o odnosu medju polovima - bar kada je riječ o EU, jos uvijek nismo došli do tačke kada možemo govoriti o jednakom odnosu, platama, šansama.

"Danas je Medjunarodni praznik žena. Imamo još mnogo borbi da vodimo, prije svih, jednako plaćanje za jednak posao, a to je borba kakvu Evropski parlament treba da shvati ozbiljno. Za mene i većinu mojih kolega je neprihvatljivo da muškarci i zene, radeći isti posao, pod istim uslovima, dobijaju različite plate, to je sramotno. Evropa ne smije da prihvati takvo ponižavanje većine svojih stanovnika, 60 posto onih koji završavaju fakultete su žene, ali u mojoj državi, Njemačkoj, žene su na samo 2,6 posto vodećih funkcija. Uzmimo primjer Norveške - tamo je 40 posto mesta Upravnog odbora rezervisano za žene, ali Norveška je zapisala u svome Ustavu: 40 posto mjesta u parlamentu mora pripasti ženama. Zbog toga je 8. mart ove i godina pred nama dan borbe za jednaka prava. Želio bih da jednom 8. Mart, Medjunarodni dan žena, postane dan jednakih prava muškaraca i žena u Evropi..." naveo je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

A šta kažu žene ?

"Ako ne radite puno radno vrijeme i nastavite tako, imate sve mogućnosti da završite na niskoj platnoj ljestvici, na slaboj pozivciji i niskoj penziji. Na nesreću; mnoge žene to ne shvataju, ili shvataju prekasno kako bi popravile svoji nesretnu i tešku situaciju," primećuje predsjednica Komiteta žena pri Evropskoj konfederaciji sindikata, Karin Enod.

"Popravljanje situacije ne traži uvijek sredstva - riječ je o boljoj socijalnoj klimi, liderima koji su bolji i više vas podržavaju. Takvo nešto može da se popravi i u kriznim vremenima i moglo bi da popravi stvari..." kaže predstavnica Eurofonda, Anjes Paran Tirion.

A sve to jer, kako kaže predsjednica Komiteta žena pri Evropskoj konfederaciji sindikata Karin Enod, "sedamdeset pet posto onih koji su loše plaćeni su žene, dakle, naš zadatak je ozbiljan i širok"

Dakle, uz čestitke na Medjunarodnom danu žene i iskrena zelja da će uskoro doći 8. mart u kojem će muškarci i žene biti jednako plaćeni za jednak posao...

XS
SM
MD
LG