Linkovi

Severni Vaziristan – utočište terorista


Severni Vaziristan – utočište terorista
Severni Vaziristan – utočište terorista

apadni obaveštajni zvaničnici saopštili su da su otkrili zaveru za vršenje terorističkih komandoskih napada u Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, a moguće, i u Sjedinjenim Državama. Prema izveštajima u britanskim i američkim medijima, te akcije bi bili slične napadu u Mumbaju, u Indiji, 2008. Istovremeno, anonimni američki zvaničnici navode da je Centralna obaveštajna agencija tokom septembra izvršila 20 napada bespilotnim letelicama u Pakistanu, što je do sada najveći broj takvih napada tokom jednog meseca.

Dok je Evropa upozorena na moguću terorističku zaveru, američka državna sekretarka Hilari Klinton, izjavila je da ne želi da komentariše specifične obaveštajne podatke, ali je rekla sledeće:

„Znamo da al-Kaida i njena mreža terorista žele da napadnu ciljeve u Evropi i Sjedinjenim Državama.“

Američki eksperti za terorizam navode da su al-Kaida i druge ekstremne islamističke grupe našle utočište u Severnom Vaziristanu, planinskoj oblasti na severozapadu Pakistana, duž granice sa Avganistanom.

„Većina tih zavera kuje se u Pakistanu na granici prema Avganistanu, gde je al-Kaida našla utočište,“ kaže Džef Dresler iz vašingtonskog Instituta za proučavanje rata. Dresler, koji je nedavno posetio Avganistan kako bi pružio dodatne savete komandantu američkih i medjunarodnih snaga u toj zemlji, generalu Dejvidu Petreusu, ukazuje da nije jasno da li postoji veza izmedju zavere za vršenje napada u Evropi i nedavnih američkih napada bespilotnim letelicama u Pakistanu. On ističe da su kontraterorističke operacije bile fokusirane na takozvanu Hakanijevu mrežu koja kontroliše Severni Vaziristan.

„Tamo se krije više pobunjeničkih grupa, a al-Kaida je samo jedna od njih. To je neka vrsta pobunjeničkog osinjeg gnezda.“

Analitičari kažu da ekstremističke grupe koje su se sklonile u ovu oblast, kako iz Avganistana, tako i iz drugih delova Pakistana, nisu naišle na otpor pakistanske armije, uglavnom zahvaljujući ranijim vezama Hakanijeve mreže i pakistanske vojske. Stručnjak za kontraterorizam Brajan Fišman radi u „Novoj američkoj zadužbini“:

„Hakanijeva mreža je dugo uživala podršku pakistanske vlade, delimično zato što grupe poput nje i avganistanskog Talibana pružaju Pakistanu neku vrstu strateškog zaledja protiv Indije.“

Analitičari smatraju da nije tipično za Hakanijevu mrežu da planira napade protiv Zapada. Fišman više pažnje poklanja drugoj grupi:

„Moguće je da postoji veza izmedju zavera protiv Zapada i Islamskog pokreta Uzbekistana.“

Ta grupa je sada takodje prisutna u Severnom Vaziristanu. Fišman smatra da će ekstremisti ubuduće vršiti više napada sličnih onom u Mumbaju 2008:

„Pre svega, lakše je nabaviti puške nego napraviti bombu. Pored toga, to omogućava teroristima da nastave napade tokom dužeg vremenskog perioda.“

Fišman dodaje da će to u većoj meri privući pažnju medija i podići profil terorističkih grupa. Džef Dresler ukazuje da je rešenje da se nastavi sa akcijama protiv pobunjenika:

„Ako nastavite da vršite pritisak na njih - posle izvesnog vremena oni postaju toliko demoralisani i izolovani da žele da odustanu od borbe. Mislim da to treba da bude cilj“.

Medjutim, pakistanski zvaničnici upozoravaju da napadi bespilotnim letelicama narušavaju suverenitet njihove zemlje. Sjedinjene Države nisu do sada zvanično priznale da američke bespilotne letelice nadleću pakistansku teritoriju da bi vršile napade na ekstremiste.

XS
SM
MD
LG