Linkovi

EU želi pomoć arapskih zemalja


Belgijski vojnici čuvaju ulaz u sedište Evropskog saveta
Belgijski vojnici čuvaju ulaz u sedište Evropskog saveta

EU se zalaže za novu saradnju sa arapskim svetom u borbi protiv islamskog terorizma, posle smrtonosnih napada u Francuskoj i anti-terorističkih racija u Belgiji.

Evropski ministri spoljnih poslova danas nisu mogli zaobići terorizam koi se na evropskom tlu više ne može nazvati prijetnjom već tragičnom realnošću- složili su se da je neophodna bolja saradnja država članica kada je riječ o razmjeni podataka, akcijama i planiranju.

To se odnosi na sve nivoe bezbjednosti, agencije, policijske strukture, obavještajne organizacije. Pozvali su danas i lidere islamskih država da se uključe u antiterorističku alijansu sa zapadnim držvama u borbi protiv terorizma i da pomognu Evropljanima u isticanju razlike- islam nije jednako terorizam.

Britanski sekretar za inostrane poslove Filip Hamond je istakao da je Evropa „rešena da učini sve što je neophodno“ da održi bezbednost na kontinentu. On je naveo da funkcioneri tragaju za boljim načinima za praćenje kretnji potencijalnih terorista, uključujući razmenu lista avionskih putnika.

Sem ovoga, značajan dio rasprave odnosio se na Rusiju. Bez obzira što je na svim evropskim nivoima počela analiza odnosa sa Moskvom i što bi svi u EU željeli da se odnosi sa Moskvom normalizuju ali da to jos uvijek nije moguće- danas zaključeno da su neki parametri prilika čak i lošiji nego što su bili.

Evropski stav ostaje nepromijenjen: nema priznavanja aneksije Krima i tek kada Moskva u potpunosti bude poštovala sporazum potpisan u Minsku, onda će se moći govoriti o ukidanju sankcija. Istina jeste da su one donijete na godinu dana - crna lista u aprilu, a ekonomske sankcije u junu prošle godine, ali se, ukoliko to procijene evropski lideri, mjere protiv Kremlja mogu i produžiti.

NACRT REZOLUCIJE O SRBIJI

U isto vrijeme, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, njemački parlamentarac Dejvid Mekalister podnio je Komitetu za spoljne poslove nacrt rezolucije o Srbiji.

"Želim prije svega da naglasim da je srpska vlada načinila značajan napredak tokom prošle godine, posebno kada je riječ o ekonomskim i finansijskim reformama. Mislim da bi smo trebali da istaknemo važnost tih reformi. Moje mišljenje je da fundamentalne stvari treba da budu na prvom mjestu: govorimo o vladavini zakona, borbi protiv korupcije, pravima političke opozicije i slobodi medija i sve je to veoma važan dio moga izvještaja. I tu je, naravno, posebno pitanje u odnosmima EU i Srbije- to je normalizacija odnosa Prištine i Beograda i nadam se da ćemo, kada je to u pitanju, imati ključni korak naprijed devetog februara ovdje u Briselu."

Mekalister ukazuje da je Bundestag čvrst u stavu da pregovori sa Srbijom moraju započeti poglavljem 35, koje tretira normalizaciju odnosa sa Kosovom. Jedina novosu u tome je da Nijemci nemaju ništa protiv da to poglavlje otvaranja pre govora ide "u paketu" sa drugim poglavljima, poput najavljivanih 23 i 24 poglavljima o vladavini zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

S tim u vezi, on podvlači, ključno je da Beograd pokaže da ispunjava svoj dio zadatka kada je riječ o Briselskom sporazumu i normalizaciji odnosa na relaciji Beograd- Priština. Bez toga, uvjeren je Mekalister, Berlin neće dati zeleno svjetlo za početak završnih pregovora Srbije za ulazak u EU...

XS
SM
MD
LG