Linkovi

Upozorenje Amerikancima u Evropi


Francuska policija patrolira u okviru pooštrenih mera bezbednosti zbog mogućeg terorizma
Francuska policija patrolira u okviru pooštrenih mera bezbednosti zbog mogućeg terorizma

Američka vlada je upoyorila Amerikance da budu oprezni zbog mogućih terorističkih napada u Evropi. Poziv je uopšten i ne odnosi se na neku posebnu evropsku zemlju.

U njemu se navodi da najnovije informacije ukazuju da al-Kaida i njoj srodne organizacije i dalje planiraju terorističke napade, a pojedine evropske vlade otvoreno govore o povećanoj opasnosti od napada. Državni sekretarijat podseća američke državljane na mogućnost terorističkih napada na sisteme javnog saobraćaja i turističke objekte i poziva putnike da budu oprezni i svesni okruženja. Poziv na opreznost je ipak blaži od „upozorenja“ koje bi moglo da navede Amerikance da otkažu odmore i putovanja po Evropi.

Zapadni obaveštajni funkcioneri su proteklih dana saopštili da su otkrili zaveru ekstremista stacioniranih u Pakistanu za izvođenje terorističkih napada u većim britanskim, francuskim i nemačkim gradovima. Američki i britanski mediji izveštavaju da je zavera u početnim etapama i da se naoružani ekstremisti pozivaju da izvrše napade u javnim prostorima, slične terorističkim napadima 2008. u Mumbaju u Indiji.

XS
SM
MD
LG