Linkovi

Italija i Francuska traže reviziju Šengena


Italijanski premijer i francuski predsjednik poslali su zajedničko pismo evropskom vrhu tražeći promenu Šengenskog sporazuma.
Italijanski premijer i francuski predsjednik poslali su zajedničko pismo evropskom vrhu tražeći promenu Šengenskog sporazuma.

Zahvaljujući talasima imigranata sa sjevera Afrike, slobodni prostor Šengena više neće biti isti, zaključuje se nakon posljednih inicijativa Italije i Francuske, čiji prvaci u pismu upućenom Evropskoj komisiji traže da se sporazum iz Šenegena revidira i da se ugrade zaštitni mehanizmi za članice Unije. Uz raniju najavu kako će svojevrsni zaštitni mehanizmi biti razmotreni kada su u pitanju lažni azilanti sa Balkana, najava promjena Šengena djeluje kompletirana.

Podsjetimo se, prvo su Italijani lupali na briselska vrata tražeći solidarnost ostalih članica pred hiljadama Tunižana što su zaposjeli italijansko ostrvo Lampeduzu. Italijanski ministar unutrašnjih poslova, Roberto Maroni kaže - « Pitam se da li zaista postoji ujedinjena i solidarna Evropa ili je riječ samo o geografskom pojmu… »

Drugi, poput Francuza, koji su se već uvjerili da konačna destinacija Tunižana pristiglih na Lampeduzu nije Italija već Francuska, optužuju Rim da imigrantima daje slobodan prolaz do konačne destinacije.

Ostali - Austrija, Švicarska, Njemačka, su vrlo zabrinuti masovnim izdavanjem dozvola boravka i glasno razmišljaju o ponovnoj kontroli granica sa Italijom - time bismo izgubili sve što smo postigli uspostavom Šengena, upozoravaju ministri, ukazujući da je ogromna većina imigranata dušla iz ekonomski razloga, što nikako ne može biti osnova za davanje dozvole boravka.

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke, Hans-Peter Fridrih kaže: “Ne možemo prihvatiti da brojni ekonomski imigranti dolaze u Evropu preko Italije. Zato očekujemo od Italije da poštuje postojeća pravila i dužnost u odnosu prema Tunižanima”

U Briselu su nastojali spustiti loptu. Evropska komesarka za unutrašnje poslove, Sesilija Malmstrom, je poručila:

Ne vjerujem da je ovo test za Šengen - Šengen je veoma lijepa kreacija Evropske unije i mi ćemo je braniti. Riječ je o testu evropske solidarnosti, solidarnosti koja ne smije ostati samo na riječima”.

A onda su pod pritiskom gotovo 30 hiljada Tunižana, italijanski premijer i francuski predsjednik poslali zajedničko pismo evropskom vrhu, tražeći da se već na junskom skupu šefova država ili vlada EU, potpiše sporazum koji će otvoriti širi raspon mogućnosti za nacionalne vlasti da zatvore granice što će reći, privremeno ukinu Šengen – do sada je to bilo uglavnom u vrijeme održavanja svjetskog fudbalskog prvenstva - a sada bi to moglo biti kada god neka vlada odluči da je ugrožena nacionalna sigurnost.

Ukoliko ove “ posebne okolnosti” prodju prvo ministre unutrašnjih poslova, koji se ojupljaju već 12. maja, a potom i evropski vrh, gotovo je sigurno da će to obuhvatiti i mehanizam privremene blokade bezviznog režima sa državama Zapadnog Balkana, kada god to padne na pamet nekoj od evropskih vlada.






XS
SM
MD
LG