Linkovi

Kolijer: Ulagati milione u poslove za izbeglice


Sirijske izbeglice u kampu Zatari u Jordanu
Sirijske izbeglice u kampu Zatari u Jordanu

Dok evropski lideri razmatraju odgovor na izbegličku krizu, jedan ekspert kaže da je pristup Evropske unije tom problemu pogrešan i da bi Brisel trebalo da uloži milione dolara u nove poslove u izbegličkim kampovima oko Sirije.

Rešenja profesora Pola Kolijera podstakla su interesovanje širom regiona.

Na evropske obale je ove godine, do sada stiglo više od 700 hiljada migranata – i aktuelni priliv ne pokazuje znake usporavanja. Davanje azila stotinama hiljada pridošlica u zemljama poput Njemačke je moralno pogrešno, tvrdi profesor Pol Kolijer sa Oksfordskog univerziteta.

“Oni govore da ako možete da platite kriminalcu da vas ukrca na brod, ako rizikujete vaš i život svih putnika, a onda nekako dođete do Njemačke, pustićemo vas u raj. Dobićete posao koji je bolje plaćen nego bilo koji o kojem ste mogli da sanjate”.

Kolijer, na poziv jordanske vlade, redovno posjećuje izbjeglički kamp u toj zemlji - Zatari, u kojem živi 80 hiljada Sirijaca. U zemljama u sirijskom susjedstvu smješteno je više od četiri miliona izbjeglica.

“Zbog toga bi trebalo da osiguramo dostojanstven i bezbjedan život u susjednim zemljama, gdje se nalazi najveći broj izbjeglica. Razumnije je da Evropa obezbijedi poslove tamo gdje su izbjeglice, nego da pokušava da dovede izbjeglice do poslova”.

Kolijer smatra da bi takav pristup pripremio Siriju za eventualni kraj rata.

Post-konfliktnu sirijsku ekonomiju razvijate tako što ćete obezbijediti utočište ne samo za ljude, već i za biznise. Nedaleko od glavnog izbjegličkog kampa u Jordanu nalazi se ogromna, prazna industrijska zona. Sa cjelokupnom infrastrukturom, samo čeka dolazak kompanija”.

Takve industrijske zone, osim sirijskih biznisa, mogu da privuku i poslove iz Evrope, ističe Kolijer.

“Njemačka je veliki dio svojih aktivnosti prebacila u Poljsku. To bi mogli da urade i u Jordanu”.

Profesor Kolijer priznaje da je za takve projekte potrebno ogromno ulaganje. Međutim, tvrdi da će aktuelni pristup koštati mnogo više, i u novcu i u ljudskim životima.

XS
SM
MD
LG