Linkovi

Protivljenje štednji širom Evrope


Protesti u Španiji protiv mera štednje
Protesti u Španiji protiv mera štednje

Protesti protiv oštrih mera štednje su juče održani širom Evrope, a najveći broj demonstranata se okupio u Španiji i Mađarskoj. Desetine hiljada demonstranata su se okupile u Barseloni i drugim španskim gradovima, da obeleže prvu godišnjicu takozvanog pokreta „ogorčenih“.

Demonstrant Migel Anhel kaže da je najveći uspeh tog pokreta to što održava probleme u vidokrugu javnosti. „Naš najveći uspeh i cilj je da budemo na ulicama, da mobilišemo ljude i nastavimo da ih uključujemo i predstavljamo nešto u ovom pokretu“, rekao je Migel Anhel. Mnogi Španci smatraju da oštre mere štednje ne dorinose poboljšanju ekonomije, da je nezaposlenost i dalje rekordno visoka i da su ugroženi i zdravsto i obrazovanje.

Demonstracije protiv vlade su održane i u Budimpešti. Pristalice ekstremno desničarske partije Jobik su protestovale protiv vladine ekonomske politike, koja obuhvata i povećanje poreza i druge mere štednje. Pojedini demonstranti su nosili tranasparente sa parolama protiv Evropske unije, tvrdeći da vlada, od ulaska Mađarske u evropski blok, prodaje zemlju multinacionalnim korporacijama i stranim bankama.

XS
SM
MD
LG