Linkovi

UNHCR kritikuje Prag


Objekat za pritvor migranata u Češkoj republici
Objekat za pritvor migranata u Češkoj republici

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Rad al Husein optužio je Češku Republiku da pritvara migrante i izbeglice i da ih drži u “degradirajućim” uslovima.

Al Husein je izjavio da postoje pouzdani izveštaji iz različitih izvora koji ukazuju na to da “kršenje ljudskih prava migranata u Češkoj nije izolovano, niti slučajno, već sistematsko”.

Al Husein je naveo da Češka Republika rutinski pritvara migrante i izbeglice na 40 dana, a u nekim slučajevima navodno i do 90 dana. Vlasti ih takođe često pretresaju, da bi im uzeli novac, kojim plaćaju dnevne troškove pritvaranja, u vrednosti od 10 dolara i 46 centi.

Prvi čovek agencije UN ističe da ove mere Češke po svemu sudeći imaju za cilj da odvrate migrante i izbeglice od ulaska ili ostanka u toj zemlji.

Al Husein je naveo izveštaj ombudsmana Češke objavljen prošle nedelje da uslovi u pritvornom centru ne zadovoljavaju Konvenciju UN-a o pravima dece i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

On je izrazio duboku zabrinutost da je pritvorna politika u Češkoj Republici išla u pratnji sa ksenofobičnim javnim saopštenjima najviših vladinih funkcionera uključujući “islamofobična” saopštenja predsednika Miloša Zemana i državnu peticiju “protiv imigracije”, koju je inicirao njegov prethodnik Vaclav Klaus.

Predsednik Zeman i njegov ministar unutrašnjih poslova Milan Čovanec su odbacili Al Huseinovu kritiku politike svoje zemlje o pritvaranju i tretmanu migranata i izbeglica.

Zemanov predstavni Jirži Ovčaček je rekao da je predsednik odbacio tu kritiku kao kampanju protiv Češke Repubike. Ovčaček je takođe istakao da Zeman nije spreman da promeni svoja kritična gledišta prema islamu i izbeglicama.

UN procenjuju da je preko 600.000 migranata i izbeglica pobeglo od rata i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, i stiglo ove godine u Evropu. Oko 3.000 njih je stradalo na tom putu.

XS
SM
MD
LG