Linkovi

EU: Raspodela izbeglica dobrovoljna


Migranti čekaju u redu za hranu na austrijsko - mađarskoj granici
Migranti čekaju u redu za hranu na austrijsko - mađarskoj granici

Evropske države nisu postigle sporazum o obaveznim kvotama prijema izbeglica, ali jesu o listi "sigurnih" država gde su se našle sve zemlje Zapadnog Balkana.

Hitno sa radom trebaju početi centri u rubnim državama Unije gdje će se izbeglice popisivati i gdje će se odlučivati o njihovoj daljoj sudbini ali i o eventuanoj zemlji - domaćinu.

Iako, kako se moglo i predvidjeti, nema sporazuma o obaveznim kvotama, prijem 160 hiljada izbjeglica niko nije danas doveo u pitanje. Rasporedjivanje bi se trebalo obaviti na dobrovoljnoj osnovi, što budi sumnju u mogućnost realizacije na terenu. Ranije dogovoren raspored 40 hiljada izbjeglih još uvijek nije realizovan zahvaljujući toj istoj, dobrovoljnoj bazi.

Put do rješavanja krize mogao bi da vodi preko hitne uspostave "vrućih tačaka" u rubnim državama, Madjarskoj, Grčkoj i Italiji, složili su se ministri, uz plan da se na tim tačkama izbjeglice popisuju i ukoliko imaju osnova da ostanu na evropskom tlu, upute u odredjenu članicu Unije.

Vodilo bi se računa o eventualnim porodičnim vezama i " humanom aspektu" s tim što jednom odredjena država boravišta ne bi mogla da bude zamijenjena drugom, po želji izbjeglog. Komisiji je naloženo da u najskorije vrjeme osigura pravni okvir za to, uključujući i neophodne izvore finansiranja.

Uz ovo, kako se saznaje, postignut je sporazum o listi "sigurnih" zemalja" gdje se našao cijeli zapadno balkanski prostor bez Turske, što praktično znači da bi se eventualni zahtjevi za azil iz tih država procesuirali po skraćenoj proceduri uz, praktično, snmanjene šanse za pozitivan odgovor.

Ministri će se ovoj temi vratiti 8. oktobra a već danas je osjetna bojazan za sudbinu Šengena, s obzirom da su graničnim kontorlama, sem Njemačke, pribjegle Austrija i Slovačka, dok ostatak država još uvijek nije donio odluku o narednim koracima.

"Kao i ranije, podržavamo Šengen i humano rješenje pitanja izbjeglih. Koristimo privremenu kontrolu granice koja nam je dopuštena Šenegenom, ali to ne može biti trajno rješenje. Takvo rješenje tražimo ovih dana. Nadamo se da je Evropa shvatila poruku - ne nacionalni egoizam, već stvarna i bliska saradnja po pitanju izbjeglih i azila", rekao je državni ministar Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, Mihael Rot.

"Situacija posljednjih dana pokazuje da je apsolutno neophodno da se nadje evropski odgovorna krizu. To je ono što mi tražimo uz Njemačku", rekao je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Francuske, Harlem Desir.

XS
SM
MD
LG