Linkovi

Merkel: Izostanak dogovora ugrožava Šengen


Nemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Ukoliko izostane dogovor o ravnopravnoj i fer distribuciji izbeglica u EU, to može dovesti u pitanje šengenski sistem slobodnog kretanja, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je izjavila da Evropa treba da učini više kako bi “podelila teret" ovogodišnjeg talasa izbeglica. Nemačka kancelarka je pozvala na uspostavljanje ravnomernih kvota za prijem migranata, koje mnoge zemlje EU ne prihvataju.

U medjuvremenu, stotine izbeglica doputovale su večeras u više vozova iz Budimpešte u Beč. Austrijske železnice ranije su saopštile da je jedan voz zadržan na granici, jer je bio prenatrpan, dok je bečka policija poručila da će Austrija proveravati da li su izbeglice tražile azil u Mađarskoj, i da ih neće propuštati, ako su to učinile.

Ostali migranti moći će da ostanu u Austriji dve sedmice, dok ne odluče da li će tražiti azil u toj zemlji. Ranije danas, voz sa oko 400 izbeglica, zaustavljen je na granici sa Madjarskom, samo nekoliko sati po polasku iz Budimpešte.

Prethodno se na železničkim stanicama u Mađarskoj okupilo nekoliko hiljada izbeglica kojima je dozvoljeno da se ukrcaju u vozove i krenu za Austriju i Nemačku. Od nedelje uveče na granicama na istoku Austrije primenjuje se kontrola kao pre početka primene Šengenskog sporazuma.

U protekla tri dana mađarska policija je pritvorila 8.792 migranta koji su pokušali da uđu u Mađarsku, većinom preko Srbije, javila je agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG