Linkovi

Novi gubici na evropskim berzama


Trgovci na berzi u Frankfurtu
Trgovci na berzi u Frankfurtu

Na evropskim tržištima zabilježeni su novi gubici, uprkos kratkom oporavku nakon pozitivnih vijesti o američkom tržištu rada. Globalna rasprodaja akcija nastavlja se zbog sve veće zabrinutosti da bi američka privreda mogla da uđe u novu recesiju, te da bi dužnička kriza u eurozoni mogla da zahvati Italiju i Španiju.

Indeksi na evropskim berzama ponovo su pali, nakon današnjih oštrih gubitaka na azijskim tržištima i jučerašnjih na američkom. Evropske akcije pale su na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana, zbog zabrinutosti u pogledu stanja američke ekonomije i mogućeg širenja dužničke krize na Italiju i Španiju, na čijim tržištima su međutim danas zabilježeni dobici. Mnogi trenutnu situaciju upoređuju sa finansijskom krizom 2008. godine.

Samo prije nedjelju dana pomislili biste da je pretjerano upoređivati današnju situaciju na tržištima sa onim što se događalo prije tri godine. Ali kada uzmete u obzir događaje u poslednjih nekoliko dana, poput jučerašnjeg pada Dau Džonsa, morate da se podsjetite na finansijsku krizu. I mislim da nije pretjerano reći da potpuni osjećaj panike, koji vlada na tržištima ove nedjelje, podsjeća na ono što smo vidjeli 2008. godine”, kaže analitičar Dejvid Džons.

Ključni indeksi na berzama u Londonu i Frankfurtu pali su za više od 2,7 odsto, a pariski 1,3 odsto. Pojedini analitičari optužuju političare da ne rade dovoljno kako bi zaustavili pad na berzama.

“Ukoliko se nastavi ovaj trend, a političari ne ponude jasno rješenje, situacija na tržištima će i dalje biti izuzetno slaba. I ta nestabilnost će na negativan način uticati na ekonomiju”, smatra analitičar njemačke Bader banke Robert Halver.

“Trenutno smo svjedoci suštinske blokade. Evropski lideri su na odmoru i razgovaraju samo telefonom, tako da nema nikakvih izgleda da će fond za pomoć biti povećan na nivo, koji je neophodan kako bi se problem na vrijeme riješio”, ističe analitičar Majkl Hjuson.

Eventualna finansijska pomoć Rimu i Madridu koštala bi više od onog što je preostalo u evropskom fondu. Komesar Evropske unije za finansije Oli Ren je na konferenciji za novinare u Briselu pokušao da umiri investitore, ističući da će sporazumi, koje su evropski lideri postigli u pogledu regionalnog fonda za finansijsku pomoć, biti implementirani za nekoliko nedjelja.

"Evropski lideri su prije dvije nedjelje ponovo poručili da će uraditi sve što je potrebno kako bi osigurali finansijsku stabilnost cjelokupne eurozone i njenih članica. Ne treba podcijeniti političku volju da se odbrani euro”.

I dok raste pritisak na Evropu da preduzme hitne mjere, akcije na evropskim tržištima nastavljaju da padaju.

XS
SM
MD
LG