Linkovi

Makedonija odgovorna za torturu


Makedonski parlament
Makedonski parlament

Evropski sud za ljudska prava presudio da je Makedonija odgovorna za hapšenje i mučenje u zatvoru nemačkog državljanina rođenog u Libanu, Kaleda El Masrija .

Prema iskazu četrdesetdevetogodišnjeg El Masrija, makedonska policija ga je uhapsila u decembru 2003. u jednom hotelu u Skoplju, posle čega je prebačen na skopski aerodrom gde je predat agentima CIA-e. El Masri je kasnije bio oslobođen pošto je zvanično ustanovljeno da je uhapšena pogrešna osoba.

Evropski sud je danas doneo jednoglasnu odluku u kojoj se navodi da je ustanovljeno da su ljudska prava El Masrija bila prekršena. Makedonija nije odgovorna samo za maltretiranje i mučenje El Masrija na svojoj teritoriji, već i za njegov nezakoniti transfer američkim vlastima, zaključio je sud.

Sud navodi da je, držanjem El Masrija izolovanog u hotelu 23 dana i njegovom predajom agentima CIA-e na skopskom aerodromu, gde je teško pretučen, pre nego što je prebačen u Avganistan - gde je ispitivan i mučen do maja 2004. godine - Makedonija prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sud je zaključio i da je Makedonija odgovorna za kršenje El Masrijevih prava na slobodu i bezbednost, za nepoštovanje njegove privatnosti, kao i prava da mu se omogući pravni lek.

Sud je naložio Vladi Makedonije da El Masriju isplati odštetu od 78.000 dolara.
El Masri je, inače, podneo nekoliko tužbi drugim sudovima. Skopsko tužilaštvo je 2008. odbacilo njegovu tužbu protiv lokalne policije, navodeći razloge nacionalne bezbednosti.

I sudovi u Nemačkoj i SAD su odbacili slučaj navodeći razloge nacionalne bezbednosti.
Niži američki sudovi su odbacili njegov slučaj uz obrazoloženje da bi njegovo suđenje dovelo do otkrivanja državnih tajni. Američki vrhovni sud je 2007. odbio da preispita El Masrijev slučaj pozivajući se na zakonitost “hapšenja osumnjičenih terorista u trećim zemljama.”

SAD su priznale da postoje, kako se navodi, zakonita hapšenja osumnjičenih terorista, ali odbacuje navode o postupku mučenja i o omogućavanju da zatvorenici budu mučeni u zatvorima u trećim zemljama.

Veliki broj američkih saveznika osuđuje praksu hapšenja osumnjičenih terorista, kao i njihovo prebacivanje u treće zemlje.

El Masrijev advokat Darijan Pavli je izjavio da je presuda signal svim zemljama koje nameravaju da sarađuju sa SAD da se “ta praksa ne može opravdati i da će njihove vlade i funkcioneri odgovarati”.

“Ovo je izuzetno važna presuda Evropskog suda, koja potvrđuje da u borbi protiv terorizma moramo čuvati i poštovati naša osnovna prava”, ocenio je Pavli.
XS
SM
MD
LG