Linkovi

Sastanak o migrantskoj krizi bez Grčke?


Grčko-makedonska granica, 23. februar 2016.
Grčko-makedonska granica, 23. februar 2016.

Grčka je uputila zvaničan protest Austriji zbog odluke koja se odnosi na izbegličku krizu.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo austrijskog ambasadora u Atini i uložilo protest zbog odluke Austrije da ograniči broj zahteva za dobijanje azila koje će razmatrati, kao i zbog najnovije odluke Beča da sutra održi sastanak o migrantskoj krizi na koji su pozvani predstavnici nekoliko balkanskih država, ali ne i Grčke.

Odluka Beča o primeni dnevne kvote za prihvat i propust migranata, 80 dnevno, mogla bi da dovede do velike migrantske krize u Grčkoj.

Zbog dodatnih ograničenja ulaska koje je uvela i Makedonija, grčka policija je počela jutros autobusima da vraća za Atinu stotine migranata iz kampa na granici sa Makedonijom.

Migranti, većinom iz Avganistana, biće privremeno smešteni u vojne kampove.

Jedan od migranata, Salih izrazio je nezadovoljstvo zbog tretmana izbeglih.

"Zašto policija dolazi? Zašto nas opkoljavaju? To je protiv ljudskih vrednosti. Mi smo ovde zato što tražimo azil. Pustite nas da odemo. Zašto nas zadržavate ovde?”, pita se on.

Grčko mesto Idomeni, na granici sa Makedonijom, preplavljeno je sa više od hiljadu migranata od kako je zvanično Skoplje odlučilo da primeni oštrije mere ulaska u zemlju.

Visoki komesarijat UN za izbeglice, UNHCR je saopštio da među migrantima ima najviše Sirijaca, Avganistanaca i Iračana, a 97% Sirijaca i 71% Iračana kao glavni razlog za bekstvo tim opasnim putem navode rat i nasilje.

XS
SM
MD
LG