Linkovi

Dramatičan vikend za EU


Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, predsednica MMF-a Kristin Lagard, zamenik nemačkog ministra finansija Jerg Asmusen i ministar finansija Volfgang Šojble na početku sastanka ministara finansija evro-zone u Briselu.
Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, predsednica MMF-a Kristin Lagard, zamenik nemačkog ministra finansija Jerg Asmusen i ministar finansija Volfgang Šojble na početku sastanka ministara finansija evro-zone u Briselu.

Gotovo dramatičan vikend i početak naredne sedmice za euro-zonu ali i cijelu EU - počinje današnjim skupom ministara finansija država koje koriste zajedničku evropsku valutu. Ona se nastavlja proširenim društvom cijele EU, a sama završnica traženja čvrstog i primjenjivog rješenja krize će biti podijeljena u dva dijela - u nedjelju se u Briselu okupljaju šefovi država ili vlada, raspravljajunći o mogućim rješenjima, da bi se, najkasnije do srijede, opet vratili za sto donoseći konačne odluke.

Kako najbolje iskoristiti Evropski stabilizacijski fond, kako usaglasiti interese velikih, koji nisu isti, sa onim što je gašenje grčkog požara i, što je možda najvažnije, na kakvim osnovama graditi čvrst anti-krizni mehanizam da se sadašnje stanje ne ponovi - neka su od pitanja na koja bi tokom nekoliko predstojećih intenzivnih briselskih dana trebalo odgovoriti. Vrteška počinje današnjim okupljanjem ministara finansija euro-zone, sutra im se pridružuju i ostale evropske kolege a dan iza, u nedjelju u Briselu se okupljaju šefovi država ili vlada.

Ni tada se ne očekuje konačna odluka jer, najavljuje se iz Berlina i Pariza, razlike u stavovima dvije strane su toliko velike kao i zajednička želja da se kriza riješ da će nedjeljni susret biti prilika za diskusiju, potom par dana konsultacija, moguće i sa nacionalnim parlamentima, a onda, nakasnije u srijedu, natrag u Brisel na donošenje konačne odluke.

"Odgadjanje rješavanja krize stvara razarajuću sliku o euro-zoni u ostatku svijeta, pokazujući jasno da se vodi loša politika. Moramo sa ostalim evropskim članicama vidjeti kako promijeniti sliku svijeta o nama", kaže predsednik euro-grupe Žan-Klod Junker.

"Pozicija Francuske je da se nadju rješenja koja će stabilizovati euro-zonu, pitanja su tehnička i treba da se krećemo na obje strane”, ističe francuski ministar finansija Fransoa Baroan.

Nije tajna da su neke od najvećih francuskih banaka direktno ugrožene grčkom krizom pa, u tom tonu, Pariz, izmedju ostalog, traži da se Evropski stabilizacijski fond, težak 400 milijardi eura, usko poveže sa Evropskom centralnom bankom što bi, praktično značilo da bi izvor
sredstava, ukoliko to zatreba, bio neograničen. Nijemci, sa teškim iskustvom nedavnog parlamentarnog glasanja o učešću u evropskom fondu, su oštro protiv i obje strane su saglasne da se u nedjelju ne treba očekivati konačna odluka niti rješenja, a rješenja su neophodna”, slažu se svi.

Njemački federalni mionistra finansija, Volfgang Šojble, kaže: “Jasno nam je da raste zabrinutost finansijskog tržišta – imamo odgovornost prema Evropi euro-zoni ali i prema globalnoj ekonomiji".

U svakom slučaju, euro i Evropu ocekuje vruć produženi vikend.

XS
SM
MD
LG