Linkovi

ECB: Kamatne stope na istom nivou


Predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi
Predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi

Pre mesec dana, ECB smanjila stopu za pola procenta, dok su je funkcioneri danas zadržali na istom nivou na sastanku u Frankfurtu

Evropska centralna banka zadržala je ključne kamatne stope nepromenjenim dok traga za novim načinima da pospeši posustalu ekonomiju evrozone.

Pre mesec dana, ta banka je smanjila stopu za pola procenta, dok su je funkcioneri danas zadržali na istom nivou na sastanku u Frankfurtu.

17-člana evrozona zahvaćena je recesijom koja traje već 18 meseci, dok je stopa nezaposlenosti dostigla rekordnih 12,2 odsto. Neki analitičari navode da su ekonomske nevolje evrozone smanjile izglede za oporavak globalne ekonomije.

Analitičari predvidjaju da će ekonomija evrozone početi da napreduje ponovo u drugoj polovini godine, ali funkcioneri, u medjuvremenu, tragaju za načinima da ubrzaju trend ka otvaranju novih radnih mesta.

Predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, rekao je da funkcioneri razgovaraju sa drugim institucijama Evropske unije o načinima za pružanje novih zajmova malim biznisima, kao podsticaj za ootvaranje novih radnih mesta. Banke su i same imale problema da dobiju kredite i stoga nisu bile spremne da odobre zajmove biznisima sa slabim izgledima na uspeh.
XS
SM
MD
LG