Linkovi

Grčka nudi da otkupi svoje obveznice


Vlasnik grčkih obveznica učestvuje u protestu ispred Centralne banke Grčke
Vlasnik grčkih obveznica učestvuje u protestu ispred Centralne banke Grčke

Vlada u Atini danas je saopštila da će pokušati da otkupi 39 milijardi duga, ako bi investitori prodali svoje hartije od vrednosti

Grčka je ponudila da uloži 13 milijardi dolara kako bi otkupila svoje obveznice prodate privatnim kreditorima u nadi da će time smanjiti svoj ogroman dug.

Vlada u Atini danas je saopštila da će pokušati da otkupi 39 milijardi duga, ako bi investitori prodali svoje hartije od vrednosti po nešto višoj ceni od tekuće na medjunarodnim finansijskim tržištima, ali znatno manjoj od one koliko će te obveznice vredeti kada budu dospele za prodaju.

Grčka je dala zajmodavcima rok do petka da odluče da li prihvataju takav dogovor. Obveznice te dugom ophrvane zemlje se trenutno prodaju za četvrtinu do trećine njihove vrednosti. Investitori bi mogli da dobiju do 40 odsto uložene vrednosti ukoliko prihvate ponudu Grčke.

U medjuvremenu, Grčka je saopštila kako se nada da bi tom prodajom smanjila državni dug za 26 milijardi dolara. Plan o otkupu obveznica je deo niza kompleksnih finansijskih reformi koje je Grčka preduzela kako bi dobila, nedavno isplaćenu narednu tranšu kredita od svojih evropskih suseda, u okviru drugog paketa finansijske pomoći u poslednje dve godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je bila na čelu evropskih nastojanja da se Grčka primora da usvoji niz mera štednje u cilju ograničenja vladinih troškova i smanjenja duga Atine. Ona je juče taj ublažila stav. Merkel je izjavila da bi Nemačka mogla da oprosti Grčkoj deo duga, ali ne pre 2014. ili 2015., i to samo ukoliko se Atina ne bude više zaduživala.
XS
SM
MD
LG